28.02.2021

Lutowe bukiety

 Witajcie
 Lutowe bukiety to w zasadzie odzwierciedlenie tego co za oknem, czyli przepychanki zimy z wiosną.  Niby słonko przyjemnie grzeje, ale ranki jeszcze mroźne, a miejscami na działce zalega śnieg. W wazonach podobnie...  pojawia się już pierwszy świeży bukiet,  ale w większości  kompozycje składają się jeszcze z wysuszonych, martwych kwiatów i liści.  W tym miesiącu mój wiejski dom zdobią, kolejno: baldach dzikiego kopru, kwiat bawełny i wiązanka z gałązek dębu.

domowe bukiety

domowe bukiety

Pierwszy tegoroczny, świeży bukiet może nie jest zbyt efektowny, ale na pewno rozwojowy, ze względu na wodę w wazonie. I choć składa się tylko z witek wierzby i derenia, to cieszy niesamowicie... chyba dlatego, że bazie to niezaprzeczalna oznaka wiosny 🌿🌿🌿



Pozdrawiam cieplutko
         Ania

26.02.2021

Zimowy przegląd makaronów

Witajcie
W powietrzu czuć już nadchodzącą wiosnę, ale na wiosnę na talerzu przyjdzie nam jeszcze trochę zaczekać. Dlatego mój dzisiejszy wpis to garść recepturek odpowiednich na zimową jeszcze porę.  Choć sezonowość kuchni zdarza się obecnie rzadko, bo markety oferują praktycznie wszystkie owoce i warzywa przez cały rok - ja staram się ją zachować.  Pozasezonowe produkty nie wnoszą nic dobrego do naszej diety, transportowane w chłodniach z odległych zakątków świata tracą wartość i smak.  Najlepszy plon to świeży plon pochodzący z lokalnych upraw.  Dania makaronowe są zwykle oszczędne w składniki, warto zatem zadbać, by były one jak najlepszej jakości.  Zapraszam na mój ranking past, nad każdym zdjęciem zamieściłam linka odsyłającego do posta z przepisem 😋

1. Makaron z czosnkiem i oliwą


2. Makaron z bottargą
  

3. Makaron z anchois


4. Makaron z mulami
  
Makaron z mulami

5. Makaron z jarmużem i pomidorami


 6. Makaron z łososiem