26.02.2021

Zimowy przegląd makaronów

Witajcie
W powietrzu czuć już nadchodzącą wiosnę, ale na wiosnę na talerzu przyjdzie nam jeszcze trochę zaczekać. Dlatego mój dzisiejszy wpis to garść recepturek odpowiednich na zimową jeszcze porę.  Choć sezonowość kuchni zdarza się obecnie rzadko, bo markety oferują praktycznie wszystkie owoce i warzywa przez cały rok - ja staram się ją zachować.  Pozasezonowe produkty nie wnoszą nic dobrego do naszej diety, transportowane w chłodniach z odległych zakątków świata tracą wartość i smak.  Najlepszy plon to świeży plon pochodzący z lokalnych upraw.  Dania makaronowe są zwykle oszczędne w składniki, warto zatem zadbać, by były one jak najlepszej jakości.  Zapraszam na mój ranking past, nad każdym zdjęciem zamieściłam linka odsyłającego do posta z przepisem 😋

1. Makaron z czosnkiem i oliwą


2. Makaron z bottargą
  

3. Makaron z anchois


4. Makaron z mulami
  
Makaron z mulami

5. Makaron z jarmużem i pomidorami


 6. Makaron z łososiem

16 komentarzy:

  1. Makaron przyrządzam dość często. W tygodniu takie szybkie obiady są jak znalazł.Z reguły robię z pesto. Fajne to zestawienie różnych pomysłów na dania makaronowe. Chętnie wykorzystam je w najbliższym czasie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam pesto z makaronem, zawsze staram się jak najwięcej zielonego wysiać do ogródka, żeby później mieć z czego je robić:) Pozdrawiam cieplutko i życzę pięknej niedzieli:)

      Usuń
  2. Świetny post!Ja uwielbiam makarony dlatego cieszę sie z przepisów, na pewno któryś zrobię.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i zapraszam do korzystania:))) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Uwielbiam makarony pod każdą postacią:-) Twoje wyglądają bardzo smakowicie.
    Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To tak jak ja:D To najszybsze i najsmaczniejsze danie pod słońcem:) Pozdrawiam cieplutko!

      Usuń
  4. Podemos acreditar que tudo que a vida nos oferecerá no futuro é repetir o que fizemos ontem e hoje. Mas, se prestarmos atenção, vamos nos dar conta de que nenhum dia é igual a outro. Cada manhã traz uma bênção escondida; uma bênção que só serve para esse dia e que não se pode guardar nem desaproveitar. Se não usamos este milagre hoje, ele vai se perder. Este milagre está nos detalhes do cotidiano; é preciso viver cada minuto porque ali encontramos a saída de nossas confusões, a alegria de nossos bons momentos, a pista correta para a decisão que tomaremos. Nunca podemos deixar que cada dia pareça igual ao anterior porque todos os dias são diferentes, porque estamos em constante processo de mudança.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, każdy dzień jest inny... cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest... Pozdrawiam:)

      Usuń
  5. Draga Ania,
    Inspirata postare, delicioasa de asemenea!
    O duminica placuta iti doresc,
    Mia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Parę przepisów w jednym poście to duże ułatwienie:)
      Pozdrawiam Mia i również życzę pięknej niedzieli:)

      Usuń
  6. Aniu świetne zestawienie, chociaż ja na ogól robię w lato do słoików swoje sosy i po prostu teraz je zjadamy. A buraczki przyznaję, że mrożę starte i też wykorzystuję do makaronów.
    Buziaki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gotowe sosy to duże ułatwienie w kuchni. U mnie jedynym sosem do makaronu, który robię do słoiczków jest sos pomidorowy... jednak w zeszłym roku nie udało mi się go zrobić:( Makaron najlepiej komponuje się jednak ze świeżymi produktami, dlatego letnie i jesienne jego wersje są najlepsze. Buziaczki serdeczne posyłam:)

      Usuń
  7. Ileż różnych smacznych makaronów! Ja bardzo lubię Carbonarę. Twoja smakowicie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Carbonara jest bogata w składniki i przez to dość pożywna... idealna na ten czas:) Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  8. Hi , Ania how are you ???
    Nice review of what has been previously posted for those who couldn't follow watching like me
    By the way, every now and then I review some of your old posts
    It does not make room for doubt that all the publications are valuable, so everyone who reads does not wish that it ends.
    As for the publication today
    About drying vegetables and fruits, of course, it's lose their nutritional value always, but I love peas very much. Sometimes at the end of March peas are scarce here, so I freeze them in the refrigerator with carrots.
    I am fond of pasta and I love it with all its recipes, especially with the Béchamel sauce
    And the famous recipe for pasta with Béchamel sauce in Egypt is
    The pasta is settled and mixed with the Béchamel sauce in a bowl and a tray is brought and pasta is poured in it and a layer of pasta is made and then a layer of minced meat is put on it after that another layer of pasta is placed with the Béchamel sauce and then placed in the oven
    Have you tried pasta with shrimp? i like it too
    In general I felt hungry now, allow me to leave you now wishing you to have a happy time
    please : stay healthy
    Mahmoud

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hello, I'm fine, I hope you are fine too. It's nice that you read my old publications, I sometimes come back to them myself ... Your recipe for pasta with béchamel sauce is definitely great, but I prefer dishes no meat, but I love seafood :)
      greetings

      Usuń