6.03.2015

Makaron z mulami

Cześć :-)
Podczas portugalskich dni w Biedronce udało mi się kupić świeże mule - w całkiem dobrej cenie (1kg-15zł) i całkiem dobrej jakości (z tacki wyrzuciłam tylko 5 sztuk). Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na lekkie, aromatyczne danie z mulami w roli głównej ;-)

Składniki (na trzy osoby)
- mule
- makaron typu spaghetti - 350g
- czosnek - 3 ząbki
- świeża natka pietruszki - pęczek
- białe wino - szklanka
- oliwa z oliwek - 3 łyżki
- sól, pieprz

Przygotowanie
Mule dokładnie myjemy, te z tacki są zazwyczaj dobrze wyczyszczone i nie ma potrzeby szorowania szczoteczką, jeśli któraś ma uszkodzoną muszlę, np. pękniętą - wyrzucamy. Nie zrażajcie się, jeśli będą lekko otwarte - pod strumieniem zimnej, bieżącej wody powinny się zamknąć, jeśli woda nie zadziała - należy nimi popukać w blat roboczy, jeśli i wtedy się nie zamkną - wyrzucamy je. Umyte, szczelnie zamknięte mule moczymy w lekko osolonej wodzie przez ok. pół godziny. Na patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy drobno pokrojony czosnek, posiekaną natkę pietruszki i wrzucamy odcedzone mule. Przykrywamy patelnię i dusimy je przez ok.4 minuty, co jakiś czas należy delikatnie przemieszać. Posypujemy pieprzem.  Podczas duszenia małże otworzą muszle ( jeśli któraś nie otworzy-wyrzucamy) Następnie wlewamy wino i dusimy jeszcze 2 minuty. W międzyczasie gotujemy makaron, ja skracam czas gotowania o 2 minuty, odcedzam i wrzucam na patelnię. Niedogotowany makaron duszę z mulami przez 2 minuty, od czasu do czasu mieszając, tak, aby "pociągnął" sos z patelni. Obie czynności, czyli gotowanie makaronu i duszenie muli należy zsynchronizować w czasie. Pamiętajmy, że muli nie należy poddawać zbyt długiej obróbce termicznej, gdyż staną się twarde i gumowate.

Poniżej zamieszczam kilka zdjęć, nie ma ich wiele. No cóż, gdy mule wylądowały na stole-błyskawicznie zamieniłam aparat na widelec :-)
Pozdrawiam
    Ania

składniki
moczenie muli
duszenie muli
pychota

1 komentarz: