Witam
Składniki (na 3 osoby)
- 3 ładne cykorie
- 300 g makaronu penne czyli rurki
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- odrobina peperoncino lub ok. 4 krążków świeżej ostrej papryczki
- oliwa
- ser pecorino
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
Wstawiamy wodę na makaron. Cykorię obieramy z wierzchnich liści, odcinamy cieniutko koniuszek. Dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przepoławiamy ją wzdłuż i połówki kroimy w poprzek liścia na paseczki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy oliwę (ok. 5 łyżek) dodajemy posiekany czosnek, papryczkę, a następnie cykorię i smażymy od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Cykoria po chwili puści sok, a później go wchłonie, wtedy należy podlać ją odrobiną wody spod makaronu i dusić na małym ogniu ok. 5 minut. Na koniec dodajemy odcedzony makaron, delikatnie mieszamy. Na talerzach posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Ostatnio, przy okazji posta o topinamburze (tutaj) pisałam o inulinie i jej dobroczynnym wpływie na nasze organizmy. Okazuje się, że najwięcej inuliny zawiera cykoria. Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami fajnym, prostym przepisem na makaron z tym właśnie warzywkiem. W naszym kraju cykoria jest mało popularna i niedoceniana. Dzieje się tak, chyba ze względu na jej lekko gorzkawy smak. Szkoda, bo aby się go pozbyć wystarczy wyciąć ze środka głąb. Choć ja uważam, że należy pobudzać wszystkie kubki smakowe - dostarczając im różnych wrażeń. Ja głąba się nie pozbywam, bo oprócz tego, że zawarta w nim goryczka (czyli lektucyna i laktukopikryna ) reguluje pracę wątroby, to też fajnie komponuje się ze smakiem makaronu.
Składniki (na 3 osoby)
- 3 ładne cykorie
- 300 g makaronu penne czyli rurki
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- odrobina peperoncino lub ok. 4 krążków świeżej ostrej papryczki
- oliwa
- ser pecorino
- sól, pieprz
- natka pietruszki
Przygotowanie
Wstawiamy wodę na makaron. Cykorię obieramy z wierzchnich liści, odcinamy cieniutko koniuszek. Dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przepoławiamy ją wzdłuż i połówki kroimy w poprzek liścia na paseczki. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy oliwę (ok. 5 łyżek) dodajemy posiekany czosnek, papryczkę, a następnie cykorię i smażymy od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem. Cykoria po chwili puści sok, a później go wchłonie, wtedy należy podlać ją odrobiną wody spod makaronu i dusić na małym ogniu ok. 5 minut. Na koniec dodajemy odcedzony makaron, delikatnie mieszamy. Na talerzach posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki.
Do dekoracji talerzy wykorzystałam liście szczawika. Są jadalne i niezwykłej urody. Tym razem występują tylko i wyłącznie jako element zdobniczy, bo ich mocno kwaśny smak niezbyt pasuje do makaronu z cykorią.
Polecam to danie, bo... po pierwsze - robi się je ekspresowo i zawsze wychodzi. Po drugie jest smaczne i wartościowe - ponieważ makaron ugotowany al dente jest źródłem dobrych węglowodanów. A po trzecie - za sprawą inuliny jest niskokaloryczne, wręcz odchudzające - zatem idealnie wpisuje się w wiosenne akcje typu "100 dni do bikini" 😆
Pozdrawiam serdecznie
Ania
Wygląda bardzo zachęcająco:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńJa makaroniara jestem :)))) uwielbiam włoską kuchnię!
UsuńPozdrawiam :)
Ania draga,
OdpowiedzUsuńBun si sanatos fac bine impreuna, mai ales la mancare!
O primavara minuanta!
Mia
To prawda, a cykoria to bardzo zdrowe warzywo.
UsuńPozdrawiam wiosennie :)
Ciekawa propozycja, muszę spróbować kiedyś zrobić to danie choć nigdy chyba nie zwróciłam uwagi na cykorię. Teraz się będę za nią rozglądać:-))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:-))
Nic dziwnego, że nie zwróciłaś na nią uwagi, cykoria jest u nas mało popularna, choć to kopalnia dobroczynnych składników. Polecam wypróbować, w Lidlu można kupić pakowaną po 3 sztuki, czasem bywa tam też bio - cykoria. Ja w tym roku przymierzam się do wysiania cykorii u siebie w ogródku. Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńWygląda pysznie :D Zaciekawiłaś mnie Aniu tym przepisem na makaron z cykorią w roli głównej, nie spotkałam się wcześniej z takim wykorzystaniem tego warzywa :D U mnie cykoria najczęściej w postaci surówki, lub nadziewanych różnościami łódeczek :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony i ich różne wariacje. Ten przepis można wzbogacić o ricottę, też fajnie pasuje do cykorii. Zachęcam do wypróbowania przepisu, danie fajne w smaku i błyskawiczne w przygotowaniu. Pozdrawiam cieplutko :)
UsuńO, jak to dobrze, że trafiłam na ten wpis! Mój mąż uwielbia cykorię, a ja nie mam pomysłu jak ją przyrządzić w taki sposób, żeby mi także smakowała. Myślę, że to będzie strzał w dziesiątkę :).
OdpowiedzUsuńGorzki to chyba najmniej lubiany smak, w tym przepisie makaron trochę go łagodzi... Być może cykoria w takim wydaniu przypadnie Ci do gustu... polecam wypróbować:)
UsuńWygląda przepysznie. Zawsze bałam się goryczki cykorii, ale teraz spróbuję Twojego sposobu. Dziękuję za cenne wskazówki. :)
OdpowiedzUsuńCykoria to mega zdrowe warzywko, a ta goryczka to duże wsparcie dla naszej wątroby i całego układu trawiennego... polecam:)
UsuńNigdy nie próbowałam makaronu z cykorią, ale ten przepis wygląda bardzo zachęcająco. Jestem ciekawa smaku.
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować:)
UsuńBardzo dobre
OdpowiedzUsuń