29.02.2020

Makaron z cykorią czyli pasta con la cicoria

Witam
Ostatnio, przy okazji posta o topinamburze (tutaj) pisałam o inulinie i jej dobroczynnym wpływie na nasze organizmy. Okazuje się, że najwięcej inuliny zawiera cykoria. Dlatego dzisiaj podzielę się z Wami fajnym, prostym przepisem na makaron z tym właśnie warzywkiem. W naszym kraju cykoria jest mało popularna i niedoceniana.  Dzieje się tak, chyba ze względu na jej lekko gorzkawy smak.  Szkoda, bo aby się go pozbyć wystarczy wyciąć ze środka głąb. Choć ja uważam, że należy pobudzać wszystkie kubki smakowe - dostarczając im różnych wrażeń.  Ja głąba się nie pozbywam, bo oprócz tego, że zawarta w nim goryczka (czyli  lektucyna i laktukopikryna ) reguluje pracę wątroby,  to też fajnie  komponuje się ze smakiem makaronu.

Składniki (na 3 osoby)
- 3 ładne cykorie
- 300 g makaronu penne czyli rurki
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- odrobina peperoncino lub ok. 4 krążków świeżej ostrej papryczki
- oliwa
- ser pecorino
- sól, pieprz
- natka pietruszki 



Przygotowanie
Wstawiamy wodę na makaron.  Cykorię obieramy z wierzchnich liści, odcinamy cieniutko koniuszek. Dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Następnie przepoławiamy ją wzdłuż i połówki kroimy w poprzek liścia na paseczki.  Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.  W dużym rondlu lub na patelni rozgrzewamy oliwę (ok. 5 łyżek) dodajemy posiekany czosnek,  papryczkę, a następnie cykorię i smażymy od czasu do czasu mieszając. Doprawiamy solą i pieprzem.  Cykoria po chwili puści sok, a później go wchłonie, wtedy należy podlać ją odrobiną wody spod makaronu i  dusić na małym ogniu ok. 5 minut.  Na koniec dodajemy odcedzony makaron, delikatnie mieszamy. Na talerzach posypujemy startym serem i posiekaną natką pietruszki. 


makaron z cykorią


Do dekoracji talerzy wykorzystałam liście szczawika.  Są jadalne i niezwykłej urody. Tym razem występują tylko i wyłącznie jako element zdobniczy, bo ich mocno kwaśny smak  niezbyt pasuje do makaronu z cykorią.

pasta con la cicoria

Polecam to danie,  bo... po pierwsze - robi się je ekspresowo i zawsze wychodzi.  Po drugie jest smaczne i wartościowe - ponieważ  makaron ugotowany al dente jest źródłem dobrych węglowodanów.  A po trzecie -  za sprawą inuliny jest niskokaloryczne, wręcz odchudzające - zatem idealnie wpisuje się  w  wiosenne akcje typu "100 dni do bikini" 😆

jadalne liście szczawika

Pozdrawiam serdecznie
         Ania

10 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo zachęcająco:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja makaroniara jestem :)))) uwielbiam włoską kuchnię!
      Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Ania draga,
    Bun si sanatos fac bine impreuna, mai ales la mancare!
    O primavara minuanta!
    Mia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, a cykoria to bardzo zdrowe warzywo.
      Pozdrawiam wiosennie :)

      Usuń
  3. Ciekawa propozycja, muszę spróbować kiedyś zrobić to danie choć nigdy chyba nie zwróciłam uwagi na cykorię. Teraz się będę za nią rozglądać:-))
    Pozdrawiam:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic dziwnego, że nie zwróciłaś na nią uwagi, cykoria jest u nas mało popularna, choć to kopalnia dobroczynnych składników. Polecam wypróbować, w Lidlu można kupić pakowaną po 3 sztuki, czasem bywa tam też bio - cykoria. Ja w tym roku przymierzam się do wysiania cykorii u siebie w ogródku. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  4. Wygląda pysznie :D Zaciekawiłaś mnie Aniu tym przepisem na makaron z cykorią w roli głównej, nie spotkałam się wcześniej z takim wykorzystaniem tego warzywa :D U mnie cykoria najczęściej w postaci surówki, lub nadziewanych różnościami łódeczek :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam makarony i ich różne wariacje. Ten przepis można wzbogacić o ricottę, też fajnie pasuje do cykorii. Zachęcam do wypróbowania przepisu, danie fajne w smaku i błyskawiczne w przygotowaniu. Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
  5. O, jak to dobrze, że trafiłam na ten wpis! Mój mąż uwielbia cykorię, a ja nie mam pomysłu jak ją przyrządzić w taki sposób, żeby mi także smakowała. Myślę, że to będzie strzał w dziesiątkę :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gorzki to chyba najmniej lubiany smak, w tym przepisie makaron trochę go łagodzi... Być może cykoria w takim wydaniu przypadnie Ci do gustu... polecam wypróbować:)

      Usuń