12.01.2019

Makaron z jarmużem i pomidorami

Witajcie
Nowy rok na blogu zaczynam kulinarnie. Może ten pierwszy, styczniowy post powinien być jakimś podsumowaniem,  analizą starego okresu, syntezą zwieńczoną listą noworocznych postanowień...Tylko, że ja nie mam postanowień, tzn mam, ale nie są one związane z żadną datą. Są raczej globalne i całożyciowe. Być dobrym człowiekiem - to jest moje zasadnicze postanowienie...dobrym, świadomym i dbającym o środowisko.  Tylko tyle i aż tyle :)



Jeśli gotowanie to oczywiście...mój ulubiony makaron, dziś wersja z jarmużem. Polecam jarmuż do uprawy w ogródku. To mało wymagające warzywo, odporne na lekki mróz jest bogatą kopalnią potasu, wapnia, fosforu, żelaza, magnezu oraz wielu witamin.  Ostatnie liście swojej roślince ścięłam pod koniec zeszłego roku. Mieć w grudniu świeżaka na działce - bezcenne ;)


Składniki dla 2 osób
- 150 g makaronu (u mnie penne)
- 2 szklanki poszatkowanych liści jarmużu
- 1 puszka pomidorów
- ząbek czosnku
- papryczka chili (5 plasterków świeżej lub odrobinę płatków suszonej)
- pół łyżeczki wędzonej papryki
- 2 łyżeczki kaparów (zamiast dałam łyżeczkę octu balsamicznego)
- oliwa
- pół łyżeczki oregano
- pół łyżeczki tymianku ( lub łyżeczka ziół prowansalskich)
- pół łyżeczki cukru trzcinowego
- sól i pieprz




Sposób przyrządzenia
Pokrojone liście jarmużu blanszujemy, tzn. umieszczamy na sicie i przelewamy wrzątkiem. W rondlu podgrzewamy oliwę, dodajemy do niej posiekany czosnek, papryczkę chili i kapary, chwilę smażymy ok. 1 minuty. Następnie dodajemy wędzoną paprykę, mieszamy i dorzucamy jarmuż,  smażymy wszystko ok. 5 minut do czasu, aż jarmuż zmięknie. W międzyczasie gotujemy makaron wg. wskazówek na opakowaniu. Przypominam, że makaron należy gotować w dużej ilości wody, przynajmniej litr na 100 g suchego produktu. Do podsmażonego jarmużu dodajemy pomidory, przyprawy i cukier. Wszystko dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 15 minut. Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu, wszystko delikatnie mieszamy. Jeśli sos za bardzo się zredukował możemy dodać do całości ze dwie łyżki wody po makaronie. Posypujemy odrobiną soli i pieprzu, gotujemy jeszcze chwilkę, ok 2 minut, tak by sos połączył się z makaronem. A potem to już możemy delektować się smakiem potrawy ;)







Pozdrawiam
         Ania

1 komentarz: