17.11.2019

Makaron z dynią i ricottą

Witajcie
To chyba będzie już ostatni w tym roku post z dynią w tle.  Na zwieńczenie jesienno - dyniowego sezonu proponuję aromatyczny i bardzo delikatny w smaku makaron.  Przepis jest banalnie prosty, a jeśli mamy gotowy mus dyniowy przygotowanie dania zajmie nam zaledwie parę chwil.

tagliatelle z ricottą i musem dyniowym

Składniki
- 250 - 300 g makaronu ( wstążki lub rurki)
- 300 g musu z dyni hokkaido ( jedna większa lub dwie małe dynie)
- 100 g sera ricotta
- suszone pomidory ( ok 10 szt.)
- oliwa z oliwek
- średnia cebula
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- zioła (suszone lub świeże)



Przygotowanie dyniowego puree
Dynię myjemy, przepoławiamy i pozbywamy się środka z pestkami. Następnie kroimy ją na mniejsze łódeczki, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, możemy dodać parę gałązek ziół (u mnie świeże oregano i tymianek) Pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut lub do miękkości warzywa. Studzimy.

Przygotowanie makaronu
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, a cebulkę w kosteczkę. Na patelni podgrzewamy oliwę, szklimy cebulkę, dodajemy pomidorki, chwilkę podsmażamy razem,  delikatnie mieszając, następnie odstawiamy patelnię i wstawiamy wodę na makaron. W międzyczasie obieramy upieczoną dynię ze skórki, miąższ wrzucamy do blendera, dodajemy ricottę i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Jeśli papka okaże się zbyt gęsta podlewamy ją odrobiną wody, warzywnego bulionu lub oliwą. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.  Zanim odcedzimy makaron, odlejmy do kubka chochelkę wody spod makaronu, ta woda może przydać się w końcowym etapie przepisu.  Patelnię z cebulką i pomidorami wstawiamy na mały ogień, dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, delikatnie mieszamy i dorzucamy dyniowe pesto, intensywnie mieszając, tak by równomiernie oblepiło makaron. Kiedy całość na patelni wydaje się zbyt gęsta właśnie wtedy przydaje się woda spod makaronu, dzięki niej danie będzie miało idealną konsystencję 😀 Gotowy makaron możemy posypać świeżą natką pietruszki, ziołami czy parmezanem.  


  Szczerze polecam to danie, jest bardzo ciekawe smakowo. Delikatne i niezwykle harmonijne połączenie suszonych pomidorów, ricotty i musu dyniowego przypadnie do gustu nawet osobom, które za dynią nie przepadają 🎃


tagliatelle z musem dyniowym i ricottą



Pozdrawiam serdecznie
         Ania

4 komentarze:

  1. U nas bardzo mało przyrządzamy dań z dyni:)))Twój przepis bardzo fajny:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja dynię uwielbiam, zawsze mrożę parę porcji, tak by starczyło do wiosny. Zachęcam, bo dynia jest bardzo zdrowa. I ja pozdrawiam, życzę dobrego tygodnia :)

      Usuń
  2. Ania draga,
    Trebuie incercata si reteta ta, pare excelenta.Toamna mancam dovleac pregatit in tot felul, ne place mult.
    O saptamana buna iti doresc,
    Mia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten przepis, danie jest smaczne, a makaron dzięki puree z dyni jest wprost aksamitny :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń