21.05.2024

Zielony makaron country

 Witajcie♥︎♥︎♥︎
Mai się pięknie maj... Zieleń zadarnia praktycznie każdą wolną przestrzeń.  Kiedy co tydzień przyjeżdżam do domu na wieś widzę, jak coraz mocniej bierze go w swoje kleszcze, a raczej ramiona, bo to jest przyjemne, kojące otulenie...  Uwielbiam majową zieleń - tę bujność, świeżość, nasycenie i upojny jej zapach... zwłaszcza po deszczu.  Zieleń to samo dobro... głównie na talerzu, dlatego dziś mam dla Was propozycję pysznego, zielonego makaronu. Przepis znalazłam w marcowym wydaniu Weranda Country...  


Składniki /2 osoby/
  • 250 g makaronu typu fusilli lub penne
  • szklanka drobnych różyczek brokuła
na sos
  • 2 duże miękkie awokado
  • po garści liści rukoli i szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny
dodatkowo
  • 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych lub pistacjowych
  • nasiona granatu /opcjonalnie/
  • czerwony pieprz /opcjonalnie/
  • oliwa 
  • pomidorki koktajlowe
  • parmezan lub pecorino

Wykonanie
W dużym garnku zagotowujemy wodę na makaron, solimy i wrzucamy do niej brokuły na 2 - 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą, odstawiamy.  W wodzie po brokułach gotujemy makaron  al dente - zgodnie z instrukcją na opakowaniu.  W międzyczasie blendujemy wszystkie składniki na sos, gdy jest zbyt gęsty możemy podlać wodą spod makaronu, sos doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odcedzony makaron mieszamy z sosem, brokułami, prażonymi orzeszkami i tartym serem. Na koniec dodajemy pokrojone pomidorki (można je wcześniej skarmelizować na patelni z odrobiną oliwy i brązowego cukru) Danie wieńczymy czerwonym pieprzem i pestkami granatu... u mnie obyło się bez tych końcowych frykasów. Mąż nie lubi granatu, a czerwonego pieprzu po prostu nie miałam, ale i tak danie wyszło wyśmienite... mniam:)


Pozdrawiam cieplutko
         Ania

68 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie żarcie 💚

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetycznie wygląda:)))ślicznie podane:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten zielony sosik dodaje mu uroku:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  3. Ja chętnie bym spróbowała ale moje chłopaki nie skuszą się.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrób sobie, jak chłopaków nie będzie w domu:)

      Usuń
  4. Makarony uwielbiam w każdej postaci! :) Chętnie wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Makarony bardzo lubię, w każdej postaci, a Twój przepis mnie zaczarował, bo jest w nim wszystko, co kocham, co bardzo mi smakuje. Wrócę po przepis..:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zgadzam się, majowa zieleń jest niesamowita. A zielony makaron wygląda przepysznie, na pewno go spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Danie wygląda baaardzo apetycznie. Uwielbiam awokado, więc ten sos na pewno przypadnie mi do gustu. Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Awokado fajnie łączy się z pozostałymi składnikami, i sos jest naprawdę dobry:)

      Usuń
  8. Dosyć często robię na obiad coś z makaronem, ale takiej wersji nie robiłam i z pewnością skorzystam. U Ciebie Aniu jest tak pięknie wyeksponowany i podany, że mógłby służyć jako dekoracja. Pozdrawiam serdecznie:):):)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie... taka dekoracja na chwilkę, bo z talerzy znika błyskawicznie:))) Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  9. Pyszota, dla mnie zawsze takie wege jedzenie jest ok, o każdej porze roku. Pozdrawiam i posyłam Ci serdeczności!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wege jest najlepsze, pozdrowionka i pięknego weekendu:)

      Usuń
    2. Bardzo dziękuję za piękne komentarze, Aniu, pozdrawiam i życzę Ci dobrego nowego tygodnia, uściski!

      Usuń
  10. Nie lubię gotować, ale lubię jeść:))
    Aczkolwiek gotuję, bo coś jeść trzeba i nawet mi czasami wychodzi;)
    Pięknie wygląda danie! Zjadłabym!

    Pozdrawiam cieplutko Aniu!

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie wygląda naprawdę bardzo apetycznie, a do tego jest świetnie podane 😃 . Ja uwielbiam makaron w każdej odsłonie, a szczególnie z warzywami 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Nature always surprises us, we must take great care of it to preserve human life on earth.
    Your recipe seems fantastic to me with the addition of broccoli and nuts.
    Happy Wednesday. 😘

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Our planet is our only home, we need to take care of it :) Have a good weekend😘

      Usuń
  13. Makaron wygląda przepysznie. Aż przypomniały mi się chwile, kiedy czosnek niedźwiedzi rósł w moim ogródku jak szalony i codziennie robiłem równie zieloniutkie pesto... pyszności!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Uwielbiam czosnek niedźwiedzi... niestety mimo, że moja działka przylega praktycznie do lasu to nie chciał u mnie rosnąć, kilkakrotnie go wysiewałam, sadziłam kupione dorodne rozsady i nic... w końcu się poddałam;) pozdrawiam:)

      Usuń
  14. Wygląda pysznie :) Szkoda, że mój mąż nie przepada za makaronem i rzadko u nas on gości.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda, bo to szybkie w przygotowaniu i smaczne danie... ale wiadomo, każdy ma swoje smaki. Mój syn kiedyś też się krzywił na makaron, teraz uwielbia i mógłby go jeść codziennie:) Pozdrawiam:)

      Usuń
  15. my rzadko jadamy makaron, bardziej ziemniaki u nas królują;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Młode ziemniaczki pychota, jednak rzadko je jadam ze względu na wysoki IG...

      Usuń
  16. Zielony makaron to świetny pomysł na obiad, już wiem, co ugotuję w weekend. Dziękuję za inspirację. :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przepysznie, zapisze sobie ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chętnie bym taki zjadła. Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, zwłaszcza teraz, kiedy świeżej zieleniny jest pod dostatkiem:)

      Usuń
  19. Pysznie wygląda. Czuję że polubię tą potrawę.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na pewno... ta wersja makaronu zdecydowanie daje się lubić:)

      Usuń
  20. Lubię takie potrawy. Makarony robię często.

    OdpowiedzUsuń
  21. Lubię takie makaron. Dużo warzyw. Pycha 😍

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszotka, tu jest fajna mieszanka zieleniny, wszystko do siebie pasuje:)

      Usuń
  22. Draga Ania,
    Cat de bune trebuie sa fie!!! Arata foarte aptisant.
    Apoi... decorul cu micutele floricele ma fascineaza!
    Calde imbratisari,
    Mia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są bardzo dobre... i zielone, a wszystko co zielone jest zdrowe:)
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  23. Pyszny obiad. Dla mnie to coś nowego.

    OdpowiedzUsuń
  24. Super pomysł. Takie makarony bardzo lubię.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Często robię makarony, zwłaszcza teraz latem, ich przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu, a są pełnowartościowym posiłkiem:)

      Usuń
  25. Pysznie się zapowiada. Jeszcze takiego nie robiłam.

    OdpowiedzUsuń
  26. Na pewno spróbuję. Zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, taki makaron to smaczny, lekki posiłek:)

      Usuń
  27. Super pomysł. Ja na pewno polubię ten makaron.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ma dobre składniki, więc jest duża szansa, że go polubisz:)

      Usuń
  28. Uwielbiam potrawy z makaronami. Wersja z warzywami bardzo mi odpowiada.

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda świetnie
    Ja rukolę bym zastąpiła czymś innym.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Takie dania są świetne, bo składniki można komponować pod własne gusta:) Akurat tutaj rukola fajnie przełamuje mało wyraziste awokado i podkręca smak sosu, ale oczywiście można ją zastąpić czymś innym:)

      Usuń
  30. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń