Witajcie♥︎♥︎♥︎
Mai się pięknie maj... Zieleń zadarnia praktycznie każdą wolną przestrzeń. Kiedy co tydzień przyjeżdżam do domu na wieś widzę, jak coraz mocniej bierze go w swoje kleszcze, a raczej ramiona, bo to jest przyjemne, kojące otulenie... Uwielbiam majową zieleń - tę bujność, świeżość, nasycenie i upojny jej zapach... zwłaszcza po deszczu. Zieleń to samo dobro... głównie na talerzu, dlatego dziś mam dla Was propozycję pysznego, zielonego makaronu. Przepis znalazłam w marcowym wydaniu Weranda Country...
Składniki /2 osoby/
- 250 g makaronu typu fusilli lub penne
- szklanka drobnych różyczek brokuła
na sos
- 2 duże miękkie awokado
- po garści liści rukoli i szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 3 - 4 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- sok z cytryny
- 2 łyżki prażonych orzeszków piniowych lub pistacjowych
- nasiona granatu /opcjonalnie/
- czerwony pieprz /opcjonalnie/
- oliwa
- pomidorki koktajlowe
- parmezan lub pecorino
Wykonanie
W dużym garnku zagotowujemy wodę na makaron, solimy i wrzucamy do niej brokuły na 2 - 3 minuty. Po tym czasie wyjmujemy je łyżką cedzakową i przelewamy zimną wodą, odstawiamy. W wodzie po brokułach gotujemy makaron al dente - zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczasie blendujemy wszystkie składniki na sos, gdy jest zbyt gęsty możemy podlać wodą spod makaronu, sos doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Odcedzony makaron mieszamy z sosem, brokułami, prażonymi orzeszkami i tartym serem. Na koniec dodajemy pokrojone pomidorki (można je wcześniej skarmelizować na patelni z odrobiną oliwy i brązowego cukru) Danie wieńczymy czerwonym pieprzem i pestkami granatu... u mnie obyło się bez tych końcowych frykasów. Mąż nie lubi granatu, a czerwonego pieprzu po prostu nie miałam, ale i tak danie wyszło wyśmienite... mniam:)
Pozdrawiam cieplutko
Ania
Uwielbiam takie żarcie 💚
OdpowiedzUsuńJa też:)
UsuńBardzo apetycznie wygląda:)))ślicznie podane:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńTen zielony sosik dodaje mu uroku:) Pozdrawiam:)
UsuńJa chętnie bym spróbowała ale moje chłopaki nie skuszą się.
OdpowiedzUsuńZrób sobie, jak chłopaków nie będzie w domu:)
UsuńMakarony uwielbiam w każdej postaci! :) Chętnie wypróbuję ten przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńThat looks delicious
OdpowiedzUsuńThanks:)
UsuńMakarony bardzo lubię, w każdej postaci, a Twój przepis mnie zaczarował, bo jest w nim wszystko, co kocham, co bardzo mi smakuje. Wrócę po przepis..:))
OdpowiedzUsuńBardzo udana kompozycja składników, polecam:)
UsuńZgadzam się, majowa zieleń jest niesamowita. A zielony makaron wygląda przepysznie, na pewno go spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńDanie wygląda baaardzo apetycznie. Uwielbiam awokado, więc ten sos na pewno przypadnie mi do gustu. Dziękuję za ten przepis.
OdpowiedzUsuńAwokado fajnie łączy się z pozostałymi składnikami, i sos jest naprawdę dobry:)
UsuńPlease read my post
OdpowiedzUsuńok
UsuńBeautiful blog
OdpowiedzUsuńThanks:)
UsuńDosyć często robię na obiad coś z makaronem, ale takiej wersji nie robiłam i z pewnością skorzystam. U Ciebie Aniu jest tak pięknie wyeksponowany i podany, że mógłby służyć jako dekoracja. Pozdrawiam serdecznie:):):)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie... taka dekoracja na chwilkę, bo z talerzy znika błyskawicznie:))) Pozdrawiam cieplutko:)
UsuńPyszota, dla mnie zawsze takie wege jedzenie jest ok, o każdej porze roku. Pozdrawiam i posyłam Ci serdeczności!
OdpowiedzUsuńWege jest najlepsze, pozdrowionka i pięknego weekendu:)
UsuńBardzo dziękuję za piękne komentarze, Aniu, pozdrawiam i życzę Ci dobrego nowego tygodnia, uściski!
UsuńNie lubię gotować, ale lubię jeść:))
OdpowiedzUsuńAczkolwiek gotuję, bo coś jeść trzeba i nawet mi czasami wychodzi;)
Pięknie wygląda danie! Zjadłabym!
Pozdrawiam cieplutko Aniu!
Makarony to dania błyskawiczne, polecam:)
UsuńSuper makaron :D
OdpowiedzUsuńDzięki:)
UsuńDanie wygląda naprawdę bardzo apetycznie, a do tego jest świetnie podane 😃 . Ja uwielbiam makaron w każdej odsłonie, a szczególnie z warzywami 😊
OdpowiedzUsuńJa też jestem makaroniara:)
UsuńNature always surprises us, we must take great care of it to preserve human life on earth.
OdpowiedzUsuńYour recipe seems fantastic to me with the addition of broccoli and nuts.
Happy Wednesday. 😘
Our planet is our only home, we need to take care of it :) Have a good weekend😘
UsuńMakaron wygląda przepysznie. Aż przypomniały mi się chwile, kiedy czosnek niedźwiedzi rósł w moim ogródku jak szalony i codziennie robiłem równie zieloniutkie pesto... pyszności!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam czosnek niedźwiedzi... niestety mimo, że moja działka przylega praktycznie do lasu to nie chciał u mnie rosnąć, kilkakrotnie go wysiewałam, sadziłam kupione dorodne rozsady i nic... w końcu się poddałam;) pozdrawiam:)
UsuńWygląda pysznie :) Szkoda, że mój mąż nie przepada za makaronem i rzadko u nas on gości.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Szkoda, bo to szybkie w przygotowaniu i smaczne danie... ale wiadomo, każdy ma swoje smaki. Mój syn kiedyś też się krzywił na makaron, teraz uwielbia i mógłby go jeść codziennie:) Pozdrawiam:)
Usuńmy rzadko jadamy makaron, bardziej ziemniaki u nas królują;)
OdpowiedzUsuńMłode ziemniaczki pychota, jednak rzadko je jadam ze względu na wysoki IG...
UsuńZielony makaron to świetny pomysł na obiad, już wiem, co ugotuję w weekend. Dziękuję za inspirację. :)
OdpowiedzUsuńSmacznego:)
UsuńWygląda przepysznie, zapisze sobie ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPolecam, to pyszny i wartościowy posiłek:)
UsuńChętnie bym taki zjadła. Na pewno spróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam, zwłaszcza teraz, kiedy świeżej zieleniny jest pod dostatkiem:)
UsuńPysznie wygląda. Czuję że polubię tą potrawę.
OdpowiedzUsuńNa pewno... ta wersja makaronu zdecydowanie daje się lubić:)
UsuńLubię takie potrawy. Makarony robię często.
OdpowiedzUsuńJa również, bo to szybkie i pyszne dania:)
UsuńLubię takie makaron. Dużo warzyw. Pycha 😍
OdpowiedzUsuńPyszotka, tu jest fajna mieszanka zieleniny, wszystko do siebie pasuje:)
UsuńDraga Ania,
OdpowiedzUsuńCat de bune trebuie sa fie!!! Arata foarte aptisant.
Apoi... decorul cu micutele floricele ma fascineaza!
Calde imbratisari,
Mia
Są bardzo dobre... i zielone, a wszystko co zielone jest zdrowe:)
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Pyszny obiad. Dla mnie to coś nowego.
OdpowiedzUsuńPolecam spróbować, jeśli to nowe smaki:)
UsuńSuper pomysł. Takie makarony bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńCzęsto robię makarony, zwłaszcza teraz latem, ich przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu, a są pełnowartościowym posiłkiem:)
UsuńPysznie się zapowiada. Jeszcze takiego nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńNa pewno spróbuję. Zapowiada się pysznie.
OdpowiedzUsuńPolecam, taki makaron to smaczny, lekki posiłek:)
UsuńSuper pomysł. Ja na pewno polubię ten makaron.
OdpowiedzUsuńMa dobre składniki, więc jest duża szansa, że go polubisz:)
UsuńUwielbiam potrawy z makaronami. Wersja z warzywami bardzo mi odpowiada.
OdpowiedzUsuńTo super wersja, lekka, idealna na upały:)
UsuńWygląda świetnie
OdpowiedzUsuńJa rukolę bym zastąpiła czymś innym.
Takie dania są świetne, bo składniki można komponować pod własne gusta:) Akurat tutaj rukola fajnie przełamuje mało wyraziste awokado i podkręca smak sosu, ale oczywiście można ją zastąpić czymś innym:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń