26.09.2013
Nowości :-))))
13.09.2013
Sałatka "tabuli"
-15 dag kuskusu
-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
-4 listki posiekanych listków mięty
-4 lub 5 dymek posiekanych razem ze szczypiorkiem
- 2 świeże ogórki
- 4 łyżki oliwy
- sok z dużej cytryny
- pieprz i sól
Kaszkę kuskus przyrządzić według przepisu na opakowaniu i wystudzić.Ogórek obrać i pokroić w drobną kosteczkę.Wszystkie składniki sałatki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, schłodzić w lodówce i gotowe :-) Dzięki tej sałatce zaczęłam jeść kuskus, bo wcześniej jakoś za nim nie przepadałam :-)
tabuli w towarzystwie łososia pieczonego w folii, moja propozycja piątkowego obiadu :-) |
Pozdrawiam i życzę pogodnego weekendu...
6.09.2013
Powakacyjny mix :-)
Wakacje się skończyły... lato daje nam do zrozumienia(szczególnie o poranku) że wkrótce odejdzie :-( Trochę żal, że takie krótkie, nie zdążyłam się w nim na dobre rozsmakować, ale cóż w takiej strefie klimatycznej żyjemy.Mam nadzieję na piękną i słoneczną jesień.Póki co pogoda nas rozpieszcza, trzeba ją wykorzystać na maxa.Za chwilkę pakuję klamoty i z rodzinką wyjeżdżam do domu na wieś.Życzę spokojnego weekendu :-)
29.08.2013
Pietruszkowe Pesto :-)
Pesto z pietruszki to pyszna, potężna dawka witaminy C.I chyba wolę je od tego klasycznego z bazylii :-)
Aby je przyrządzić potrzebujemy:
- natka pietruszki(dwie duże wiązki)
- orzechy włoskie(garść)
- czosnek(2 ząbki)
- sok z cytryny(z połowy niedużej)
- ser typu parmezan(ok.2 łyżek)
- sól, pieprz (do smaku)
- oliwa z oliwek
Wszystko to blendujemy na gładką masę i gotowe.Oczywiście proporcje można zmieniać wedle gustu, pamiętajmy jednak, aby nuta pietruszki dominowała.Pesto można używać zamiast masła (to mój ulubiony wariant), na przystawkę-z grzanką, pieczonym indykiem, lub wędzonym łososiem, albo klasycznie jako danie główne z makaronem.Możemy też zapakować je do słoiczków i obdarować znajomych :-) Pyszności!
Aby je przyrządzić potrzebujemy:
- natka pietruszki(dwie duże wiązki)
- orzechy włoskie(garść)
- czosnek(2 ząbki)
- sok z cytryny(z połowy niedużej)
- ser typu parmezan(ok.2 łyżek)
- sól, pieprz (do smaku)
- oliwa z oliwek
Wszystko to blendujemy na gładką masę i gotowe.Oczywiście proporcje można zmieniać wedle gustu, pamiętajmy jednak, aby nuta pietruszki dominowała.Pesto można używać zamiast masła (to mój ulubiony wariant), na przystawkę-z grzanką, pieczonym indykiem, lub wędzonym łososiem, albo klasycznie jako danie główne z makaronem.Możemy też zapakować je do słoiczków i obdarować znajomych :-) Pyszności!
14.08.2013
Kierunek wakacje :-)
Choć lato jeszcze trwa, niektórzy już planują przyszłoroczne wakacje.Dla wszystkich, którzy zastanawiają się jaki kierunek obrać, szczerze polecam kierunek-Sardynia! Bajeczna wyspa na Morzu Śródziemnym.... Piękne krajobrazy, różnorodność plaż, wyborne jedzenie, pyszne wina, ale to, co urzekło mnie najbardziej, to serdeczność i otwartość mieszkańców. Oh, mogłabym tak pisać i pisać w samych superlatywach, ale to trzeba na własne oczy, uszy i kubki smakowe.
27.06.2013
19.06.2013
mat!
mat |
+ utwardzacz |
17.05.2013
Tricolori (pasta tricolori)
Uwielbiam kuchnię włoską za jej różnorodność i walory smakowe :-)
Makaron tricolori to moje ulubione danie z cyklu: łatwe, szybkie i smaczne.
Idealne na upalne dni, gdy nie mamy ochoty na długie stanie przy garach.
Potrzebujemy
-makaron typu kokardki (farfalle) lub pióra (penne) lub muszelki
-2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym lub w oleju)
-ok.0,5kg pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory
-2 opakowania mini mozzarelli lub 2 duże kulki
-świeża bazylia, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Nastawiamy wodę na makaron, w międzyczasie odsączamy tuńczyka, małe pomidorki kroimy na pół,
duże w kostkę, w taki sam sposób kroimy mozzarellę, liście bazylii siekamy...
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i delikatnie mieszamy.Makaron gotujemy al dente (na 3 osoby gotuję 300g makaronu), odcedzamy i jeszcze ciepły wsypujemy do pozostałych składników, mieszamy....
Solimy i pieprzymy do smaku, polewamy oliwą z oliwek i gotowe.Smacznego :-)
Makaron tricolori to moje ulubione danie z cyklu: łatwe, szybkie i smaczne.
Idealne na upalne dni, gdy nie mamy ochoty na długie stanie przy garach.
Potrzebujemy
-makaron typu kokardki (farfalle) lub pióra (penne) lub muszelki
-2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym lub w oleju)
-ok.0,5kg pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory
-2 opakowania mini mozzarelli lub 2 duże kulki
-świeża bazylia, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Nastawiamy wodę na makaron, w międzyczasie odsączamy tuńczyka, małe pomidorki kroimy na pół,
duże w kostkę, w taki sam sposób kroimy mozzarellę, liście bazylii siekamy...
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i delikatnie mieszamy.Makaron gotujemy al dente (na 3 osoby gotuję 300g makaronu), odcedzamy i jeszcze ciepły wsypujemy do pozostałych składników, mieszamy....
Solimy i pieprzymy do smaku, polewamy oliwą z oliwek i gotowe.Smacznego :-)
Ania
2.05.2013
Jestem służącą własnego kota....
Do zdjęć "pozuje"nasza koteczka.Na imię jej Idea, ale przez swój niepohamowany apetyt często nazywamy ją Karmućkowym Potworem albo Żarłaczem Zlewowym :-) Pozdrawiam
Ania
11.04.2013
czekam...
witam :-)
Troszkę się denerwuję, to mój pierwszy wpis, w zasadzie taki "testowy".
Chciałam, żeby było, radośnie, optymistycznie i w zasadzie chyba po raz pierwszy od bardzo długiego czasu aura sprzyja dobremu samopoczuciu, ale ja jakoś tak bez entuzjazmu i bez przekonania ją odbieram...wiosna to?czy tylko chwilowy kaprys pogody?Nie dalej niż dwa dni temu stałam przed oknem i jak Cypryjczyk przed bankomatem czułam na przemian to złość, to niedowierzanie, a śnieżyca hulała sobie w najlepsze...Jestem ostrożna i nie chowam jeszcze zimowej garderoby w głąb szafy, czekam...
Póki co wstawiam kilka fotek, żeby przypomnieć sobie :-) na co czekam!
Ania
Subskrybuj:
Posty (Atom)