Witajcie
Wiosna w końcu eksplodowała zielenią, wystrzeliła ze zdwojoną siłą tak, jakby chciała nadrobić swój zimny, powolny i nieudany start. Uwielbiam ten czas, kiedy możemy już czerpać z tej zielonej obfitości i wykorzystywać świeże roślinki w kuchni. U mnie o tej porze roku kulinarnym faworytem zdecydowanie jest pesto. Można je przyrządzić z wielu wielu roślinek, nie tylko z bazylii. Na pesto z powodzeniem nadadzą się młoda pokrzywa, mlecz, podagrycznik, czosnek niedźwiedzi, natka marchwi, pietruszki, selera, liście młodej rzodkiewki, buraka, niektóre zioła. Wybór głównego składnika jest przeogromny, a przygotowanie pesto mało skomplikowane. Zielone pesto z makaronem to dla mnie idealny posiłek. Pożywny, zdrowy, a na dodatek błyskawiczny w przygotowaniu, co teraz, przy moim zaangażowaniu w ogród jest dużym plusem. Dziś zatem wrzucam garść przepisów na wiosenne makarony 🌱🌱🌱 Może kogoś z Was skuszę 😋
1. Makaron + pesto z liści rzodkiewki
2. Makaron ze szparagowym pesto
3. Makaron + pesto z pokrzywy
4. Makaron + pesto z natki marchewki
5. Makaron z pietruszkowym pesto
6. Makaron z karczochami
7. Makaron z cykorią
8. Makaron z sałatą i boczkiem
Cały czas działam w ogrodzie, dlatego mało mnie ostatnio w blogosferze. Ale działam prężnie i skutecznie, bo wszystkie wiosenne prace mam już praktycznie na ukończeniu. Jak skończę na zewnątrz zabiorę się za wnętrze domu. Kątom też przydałaby się jakieś mała sezonowa zmiana aranżacji. W tym celu poczyniłam już nawet drobne zakupy, takie trochę w stylu boho (osłonka na doniczkę tutaj koc tutaj)
Pozdrawiam cieplutko
Ania
Oj ale wybór:))))wiosna faktycznie nadrabia zaległości:)))Pozdrawiam serdecznie:)))
OdpowiedzUsuńMakarony można łączyć naprawdę z wieloma roślinkami i to jest duży plus:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńDraga Ania,
OdpowiedzUsuńToate delicioase si sanatoase! Primavara influenteaza admirabil meniurile noastre!
O sa urmaresc decorul cu noile achizitii, dealtfel foarte frumoase.
Salutari,
Mia
Wiosna na talerzu to samo zdrowie, zawsze czekam niecierpliwie na pierwsze, ogródkowe plony:)
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Bardzo lubię pesto z bazylią i orzeszkami. Z Twoich opisów najbardziej odpowiada mi to ze szparagami, zresztą wszystkie wyglądają pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Cię wiosennie i życzę przyjemnej pracy w ogrodzie.
Przyznam, że klasyczne z bazylią pojawia się u mnie najrzadziej. Bardzo lubię to z młodych liści rzodkiewki lub marchewki, jest smaczne, a do tego dochodzi poczucie, że mogę jeszcze pełniej czerpać z ogródka:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńDear Ania,
OdpowiedzUsuńI love pesto, I love pasta ... so I go for all of them. So very delicious.
Happy days and all my best
Elisabeth
Również je lubię, dlatego polecam je wszystkie, te wiosenne są lekkie i zdrowe:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńMuszę kiedyś zrobić na obiad taki makaron z sałatą i boczkiem :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Polecam, to smaczny posiłek i szybki w przygotowaniu:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńWszystkie te dania mogłabym jeść, niestety moi zacni mężczyźni nie lubią makaronu i nawet do zupy rzadko im dodaję. Synek zapewne nie je, bo uwielbiany tatuś kręci nosem :) Ale czasem robię tylko dla siebie i wtedy smakuje mi jak najwytworniejsza uczta :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Aniu
U mnie wszyscy lubią makarony, w kwestii dodatków jest różnie, ale generalnie mamy podobne gusta. Choć syn w dzieciństwie był totalnym niejadkiem i makaron tolerował tylko w rosole:))))
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
te z karczochami i pesto z pokrzywy korcą mnie bardzo:D
OdpowiedzUsuńPrzy świeżych karczochach jest trochę roboty, ale gra warta świeczki:) Pokrzywę polecam, jest mega zdrowa:)
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Śmieję się , że moja rodzina ma chyba włoskie korzenie, bo uwielbia makarony. Robimy je na różne sposoby. Zaciekawił mnie przepis z pesto z marchewki i rzodkiewki, muszę go wypróbować. Piękne zdjęcia, można wszystko jeść oczami😋Pozdrawiam cieplutko☀️
OdpowiedzUsuńTo tak, jak my:D
UsuńPozdrawiam serdecznie:)