21.09.2023

Ulubiona sałatka Jennifer Aniston

 Witajcie♥︎♥︎♥︎
Tytułowa sałatka jest ostatnio także moją ulubioną... i wcale nie dlatego, że rekomenduje ją aktorka o niebywale szczupłej i wręcz perfekcyjnej sylwetce (😬🙃🤗) ale dlatego, że po prostu uwielbiam sałatki. A ta jest wyjątkowo smaczna, ma świetny dobór składników, jest lekka, a zarazem pożywna.  Idealnie sprawdzi się na imprezę ze znajomymi lub jako lekkostrawna kolacja czy lunch do pracy. Piękna pogoda sprawia, że cały czas funkcjonuję jeszcze w trybie letnim, co oznacza, że sałatki wciąż zajmują czołowe miejsce w moim menu...

Składniki
  • torebka ugotowanej kaszy bulgur (100g)
  • puszka ciecierzycy
  • czerwona cebula
  • ogórek sałatkowy
  • garść prażonych pistacji
  • opakowanie fety
  • natka pietruszki
  • cytryna
  • oliwa z oliwek
  • ząbek czosnku, pieprz, sól
Przygotowanie
Do dużej salaterki wsypujemy wystudzoną kaszę, odsączoną ciecierzycę, pokrojoną w kosteczkę cebulę, ogórka pokrojonego w kostkę, kawałki sera, posiekane pistacje (zamiast siekać  umieszczam orzechy w foliowym woreczku i delikatnie kruszę wałkiem do ciasta) Do ok.1/3 szklanki oliwy dodajemy przetarty ząbek czosnku, kilka łyżek soku z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Powstały sos energicznie mieszamy i zalewamy nim suche produkty. Całość delikatnie mieszamy i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Polecam i życzę smacznego!




Pozdrawiam cieplutko
         Ania

14.09.2023

Lemoniada z hibiskusa

 Witajcie♥︎♥︎♥︎
Druga połowa lata w moim ogrodzie niewątpliwie należy do hibiskusów. Mam ich szesnaście sztuk posadzonych w jednym rzędzie. Taki szpaler podczas kwitnienia wygląda naprawdę imponująco. Kwiaty ketmii są duże, pięknie wybarwione i wyjątkowo urokliwe, a na dodatek miododajne.  Część gatunków hibiskusa, np. ketmia szczawiowa i ketmia róża chińska z powodzeniem wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Herbatka z suszonych kielichów rośliny ma wiele właściwości prozdrowotnych, zwłaszcza w profilaktyce cukrzycy i chorób krążenia,  ogólnie też wzmacnia cały nasz system odpornościowy.   
Ale, skoro wrzesień obiecuje nam lato w pogodzie, to zanim zaczniemy pić rozgrzewające herbatki, proponuję spróbować pysznej lemoniady z hibiskusa. Jest lekko kwaskowa, aromatyczna, orzeźwiająca i z bogatym wsadem owocowym... polecam🌸



Składniki
  • 1/2 ogórka
  • 1 cytryna
  • 1 grejpfrut 
  • 100 g cukru
  • 100 ml wody (gazowanej lub zwykłej)
  • 1 czubata łyżka suszonego hibiskusa
  • 3 gałązki kolendry
  • skórka z 2 jabłek

Przygotowanie
W garnuszku mieszamy wodę z cukrem i hibiskusem.  Podgrzewamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie umyte i sparzone cytrusy kroimy w półplastry, a ogórka w plastry. Obieramy jabłka w taki sposób, by skórka tworzyła, jak najdłuższe "sprężyny" Wkładamy owoce do dzbanka, zalewamy je wystudzonym i przecedzonym syropem z hibiskusa i dopełniamy wodą. Całość mieszamy, podajemy schłodzone z gałązkami kolendry i lodem:)



Pozdrawiam cieplutko
         Ania