Witajcie♥︎♥︎♥︎
Druga połowa lata w moim ogrodzie niewątpliwie należy do hibiskusów. Mam ich szesnaście sztuk posadzonych w jednym rzędzie. Taki szpaler podczas kwitnienia wygląda naprawdę imponująco. Kwiaty ketmii są duże, pięknie wybarwione i wyjątkowo urokliwe, a na dodatek miododajne. Część gatunków hibiskusa, np. ketmia szczawiowa i ketmia róża chińska z powodzeniem wykorzystywana jest w ziołolecznictwie. Herbatka z suszonych kielichów rośliny ma wiele właściwości prozdrowotnych, zwłaszcza w profilaktyce cukrzycy i chorób krążenia, ogólnie też wzmacnia cały nasz system odpornościowy.
Ale, skoro wrzesień obiecuje nam lato w pogodzie, to zanim zaczniemy pić rozgrzewające herbatki, proponuję spróbować pysznej lemoniady z hibiskusa. Jest lekko kwaskowa, aromatyczna, orzeźwiająca i z bogatym wsadem owocowym... polecam🌸
Składniki
- 1/2 ogórka
- 1 cytryna
- 1 grejpfrut
- 100 g cukru
- 100 ml wody (gazowanej lub zwykłej)
- 1 czubata łyżka suszonego hibiskusa
- 3 gałązki kolendry
- skórka z 2 jabłek
Przygotowanie
W garnuszku mieszamy wodę z cukrem i hibiskusem. Podgrzewamy do wrzenia i odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie umyte i sparzone cytrusy kroimy w półplastry, a ogórka w plastry. Obieramy jabłka w taki sposób, by skórka tworzyła, jak najdłuższe "sprężyny" Wkładamy owoce do dzbanka, zalewamy je wystudzonym i przecedzonym syropem z hibiskusa i dopełniamy wodą. Całość mieszamy, podajemy schłodzone z gałązkami kolendry i lodem:)
Pozdrawiam cieplutko
Ania
Wygląda bardzo smakowicie:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńNa cieplejsze dni jest świetna, super smakuje i gasi pragnienie, Pozdrawiam Reniu serdecznie i życzę pięknego weekendu:)
UsuńTo musi smakować :)
OdpowiedzUsuńSmakuje i owocki też:)
UsuńŚliczne hibiskusy Aniu. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńTe przeciętnej urody krzewy podczas kwitnienia potrafią naprawdę olśnić urodą kwiatów... Pozdrawiam:)
UsuńPrzyznam się, że tak się przyzwyczaiłam do picia zwykłej wody bez dodatków, że nie smakują mi inne napoje... Ale Twoja propozycja jest świetnym pomysłem na urozmaicenie menu przyjęcia dla rodziny czy znajomych, szczególnie w ogrodowej altance. Pięknie wygląda i na pewno wspaniale smakuje :). Robię przy takich okazjach podobne napoje, często z miętą i cytryną lub limonką, ale z hibiskusem jeszcze nie próbowałam. Fajny pomysł, przepis sobie zapisuję :).
OdpowiedzUsuńMnie też najbardziej "smakuje" czysta woda, ale, gdy podczas upałów piję jej dużo, to mam wrażenie, że "przelatuje" przeze mnie, jak przez niezbyt skomplikowany system hydrauliczny:))) Podobno napoje z odrobiną cukru, tłuszczu i białka nawadniają organizm o wiele skuteczniej, niż woda... Lemoniada z hibiskusa jest fajnym urozmaiceniem płynnej diety, polecam:)
UsuńTaka domowa lemoniadka musi idealnie gasić pragnienie. Sam jej widok zachęca do skosztowania. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńNa ciepłe dni idealna:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńWygląda pięknie i pewnie tak też smakuje :)
OdpowiedzUsuńMa świetny, landrynkowy kolor... i dobrze smakuje, zwłaszcza, gdy "przegryzie się" z owocowym wkładem:) Pozdrawiam cieplutko:)
UsuńLemoniada na pewno jest pyszna :D Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńMa wspaniały, bogaty smak:) Pozdrawiam:)
UsuńJak ładnie wygląda!
OdpowiedzUsuńTo siadam u Ciebie i popijam;))
Na zdrowie!!!
UsuńThanks for sharing! Truly inspiring! My website: ភ្នាល់បាល់ទាត់ អនឡាញ Thank you for your interest.
OdpowiedzUsuńmmm ale bym piła;D
OdpowiedzUsuńZdróweczko!!!
Usuń