31.08.2020

Sierpniowe bukiety


 Witajcie

W sierpniu moje rabaty są pełne kwiatów, do roślinek już kwitnących  dołączają gladiole, dalie, hibiskusy, rudbekie, funkie, kosmosy.   I choć w ogródku przepych,  to bukietów w tym miesiącu mniej,  a to dlatego, że i mnie w domu było mniej. Początek sierpnia zdecydowanie należał do rudbekii.  Dla mnie te kwiaty to kwintesencja lata... radosne, energetyczne i żółte, jak słoneczka,  potrafią rozweselić każdy,  nawet najbardziej ponury kąt.



Bukiety z hortensji są u mnie w domu w zasadzie przez cały rok. Ponieważ jej kwiat ładnie się zasusza, często wykorzystuję go  do różnych kompozycji.
 


I wreszcie moje ulubione kosmosy, nieziemsko urokliwe...  Uwielbiam te delikatne kwiatki na długich, cienkich łodyżkach,  ich piękne wybarwienie i oryginalne kształty płatków. Są perfekcyjne 🌸






Pozdrawiam 
         Ania

29.08.2020

Focaccia uboższa kuzynka pizzy

 Witajcie
Uboższa,  wcale nie znaczy gorsza. Ja nawet wolę tę uszczuploną wersję, szczególnie latem, kiedy w ogródku aromatycznych ziół mam  pod dostatkiem.  Focaccia to nic innego, jak spód od pizzy. To najczęściej cienki placek z solą i ziołami lub nieco pulchniejszy z sosem pomidorowym i oliwkami.  

Składniki na ciasto
- 350g mąki na pizzę lub pszennej chlebowej
- 7g suchych drożdży
- 1/2 łyżeczki soli
- 210 ml.ciepłej wody
- duża łyżka oliwy z oliwek

Składniki na wierzch (dowolnie)
- świeże zioła, gruboziarnista sól morska, pieprz, pokrojone oliwki, sos ze świeżych pomidorów,  oliwa
Przygotowanie
Do przesianej mąki wsypujemy drożdże, sól, dolewamy wodę i wyrabiamy,  pod koniec dodajemy oliwę i jeszcze wyrabiamy.  Kiedy ciasto będzie już elastyczne,  formujemy z niego kulę i przekładamy do oprószonej mąką miski.  Naczynie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia przez ok. jedną do półtorej godziny.  Po tym czasie ponownie przez chwilę zagniatamy ciasto, następnie rozwałkowujemy i wykładamy na blachę.  Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 do 40 minut. Kiedy placek urośnie, robimy w nim kciukiem wgłębienia, dajemy mu odpocząć przez 10 minut, a następnie  polewamy oliwą i dodajemy swoje składniki ( u mnie świeży rozmaryn i odrobina pieprzu) Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200° przez ok. 25 minut.  Po upieczeniu chwilkę studzimy na kratce, spożywamy na ciepło...


przepis na focaccia

Kiedy piekę klasyczną, ziołową focaccię -  z tej ilości ciasta robię dwa placki.  Wtedy pieczywo jest cienkie, z chrupiącymi bokami.  Fajnie się komponuje z ulubionymi dipami, sałatką czy kremową zupą.



focaccia uboższa kuzynka pizzy

focaccia przepis


Tym razem focaccia wystąpiła w towarzystwie łagodnej salsy pomidorowej,  sosu kolendrowego i sosu czosnkowego.  Ja jednak,  ten przaśny, pachnący ziołami placek najbardziej lubię z oliwą, sprasowanym czosneczkiem  i odrobiną soli. Pychota!

Pozdrawiam serdecznie
         Ania