23.07.2018

Makaron z bakłażanem, czyli pasta con le melanzane

Witam
Dzisiaj coś dla makaroniarzy, prosty przepis na casarecce z bakłażanem i pomidorami. Casarecce to makaron w kształcie skręconej rynienki, taka forma gwarantuje zatrzymanie wewnątrz, jak największej ilości sosu...Coś w tym jest, bo danie okazało się  naprawdę esencjonalne...mniam.

Składniki na 3 porcje
- 300 do 350 g makaronu typu casarecce
- puszka całych pomidorów bez skóry (można użyć świeżych)
- 2 małe bakłażany (chodzi o to, aby pestki w środku nie były przerośnięte)
- olej rzepakowy
- oliwa z oliwek ok. 4 łyżek
- ząbek lub dwa czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- pół łyżeczki suszonego oregano
- garść listków świeżej bazylii
- ser do końcowego starkowania, w oryginalnym przepisie używa się solonej ricotty, niestety nigdzie nie mogłam jej dostać, dlatego użyłam parmezanu.

Przygotowanie
Umyte i osuszone bakłażany kroimy najpierw w krążki grubości ok. centymetra, a potem w słupki, czyli w kształt frytki. Następnie smażymy je na głębokim oleju. Ponieważ bakłażany są dość soczyste, robimy to w kilku turach tak, by się smażyły, a nie dusiły. Kiedy zarumienią się na złoto, odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Nastawiamy wodę na makaron, w międzyczasie za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy w miseczce pomidory ( oczywiście możemy je zblendować, jednak pomysł z tłuczkiem jest mniej czasochłonny) solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i liście bazylii, mieszamy, by składniki się połączyły. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy do niej drobno posiekany czosnek, krótką chwilę aromatyzujemy oliwę czosnkiem, następnie dodajemy do niej sos pomidorowy, bakłażany (trochę bakłażanowych frytek zostawiamy do dekoracji talerza). Na koniec dodajemy odcedzony, ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i dusimy minutkę lub dwie, tak by makaron "pociągnął" sos i te wszystkie wspaniałe aromaty z patelni. Na talerzu dekorujemy porcje kilkoma kawałkami usmażonego bakłażana, bazylią, starkowanym serem i gotowe. Smacznego 😋 Przepis podpatrzyłam u Vincenzos Plate na YouTube. Polecam ten kanał 👍
To danie często będzie gościć w mojej kuchni.  Następnym razem użyję jednak ciemnego makaronu, myślę, że lekko orzechowy posmak bakłażana idealnie skomponuje się z pełnym ziarnem.








Pozdrawiam życząc pogodnego i dobrego tygodnia 
         Ania

17.07.2018

Mikrokosmos

Witam serdecznie
Lubię lipiec na wsi... to czas obfitości...coraz większe zbiory w ogródku, robienie przetworów, ścinanie i suszenie ziół, ale też wszystkie prace porządkowe w ogrodzie, ponieważ obfitość dotyczy całej roślinności, tej mniej pożądanej też 😏 Przyrost zielonej masy jest teraz bardzo intensywny, działka duża to i pracy nie mało, nie narzekam, lubię ten "fizyczny" kontakt z naturą 😁 Po robocie  najczęściej relaksuję się na tarasie...z kubkiem świeżo zaparzonych ziół lub kieliszkiem wina z przydomowej winnicy. I kiedy tak siedzę i podziwiam zaprowadzony przeze mnie porządek, to doznaję wrażenia, jakby na ten moment przyroda zastygała w bezruchu, ani drgnie. Po prostu martwa natura, jakby chciała wystawić mi laurkę za troskę i trud włożony w jej pielęgnację...Na ułamek sekundy pozwala mi uwierzyć, że mam nad nią kontrolę. Ale to tylko pozory...wystarczy włączyć uważność, żeby dostrzec kipiące tu życie...buzuje pod każdym niemal liściem, kamieniem, korzeniem...Mali mieszkańcy działki wraz z roślinnością tworzą sprawnie działający, samodzielny ekosystem. I kiedy po kilku dniach nieobecności wracam na wieś, przychodzi mi na nowo układać się z naturą. Kocham to ❤️❤️❤️












Ściskam
    Ania