Witam
Dzisiaj coś dla makaroniarzy, prosty przepis na casarecce z bakłażanem i pomidorami. Casarecce to makaron w kształcie skręconej rynienki, taka forma gwarantuje zatrzymanie wewnątrz, jak największej ilości sosu...Coś w tym jest, bo danie okazało się naprawdę esencjonalne...mniam.
Składniki na 3 porcje
- 300 do 350 g makaronu typu casarecce
- puszka całych pomidorów bez skóry (można użyć świeżych)
- 2 małe bakłażany (chodzi o to, aby pestki w środku nie były przerośnięte)
- olej rzepakowy
- oliwa z oliwek ok. 4 łyżek
- ząbek lub dwa czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- pół łyżeczki suszonego oregano
- garść listków świeżej bazylii
- ser do końcowego starkowania, w oryginalnym przepisie używa się solonej ricotty, niestety nigdzie nie mogłam jej dostać, dlatego użyłam parmezanu.
Przygotowanie
Umyte i osuszone bakłażany kroimy najpierw w krążki grubości ok. centymetra, a potem w słupki, czyli w kształt frytki. Następnie smażymy je na głębokim oleju. Ponieważ bakłażany są dość soczyste, robimy to w kilku turach tak, by się smażyły, a nie dusiły. Kiedy zarumienią się na złoto, odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Nastawiamy wodę na makaron, w międzyczasie za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy w miseczce pomidory ( oczywiście możemy je zblendować, jednak pomysł z tłuczkiem jest mniej czasochłonny) solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i liście bazylii, mieszamy, by składniki się połączyły. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy do niej drobno posiekany czosnek, krótką chwilę aromatyzujemy oliwę czosnkiem, następnie dodajemy do niej sos pomidorowy, bakłażany (trochę bakłażanowych frytek zostawiamy do dekoracji talerza). Na koniec dodajemy odcedzony, ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i dusimy minutkę lub dwie, tak by makaron "pociągnął" sos i te wszystkie wspaniałe aromaty z patelni. Na talerzu dekorujemy porcje kilkoma kawałkami usmażonego bakłażana, bazylią, starkowanym serem i gotowe. Smacznego 😋 Przepis podpatrzyłam u Vincenzos Plate na YouTube. Polecam ten kanał 👍
To danie często będzie gościć w mojej kuchni. Następnym razem użyję jednak ciemnego makaronu, myślę, że lekko orzechowy posmak bakłażana idealnie skomponuje się z pełnym ziarnem.
Pozdrawiam życząc pogodnego i dobrego tygodnia
Ania
Dzisiaj coś dla makaroniarzy, prosty przepis na casarecce z bakłażanem i pomidorami. Casarecce to makaron w kształcie skręconej rynienki, taka forma gwarantuje zatrzymanie wewnątrz, jak największej ilości sosu...Coś w tym jest, bo danie okazało się naprawdę esencjonalne...mniam.
Składniki na 3 porcje
- 300 do 350 g makaronu typu casarecce
- puszka całych pomidorów bez skóry (można użyć świeżych)
- 2 małe bakłażany (chodzi o to, aby pestki w środku nie były przerośnięte)
- olej rzepakowy
- oliwa z oliwek ok. 4 łyżek
- ząbek lub dwa czosnku
- szczypta soli i pieprzu
- pół łyżeczki suszonego oregano
- garść listków świeżej bazylii
- ser do końcowego starkowania, w oryginalnym przepisie używa się solonej ricotty, niestety nigdzie nie mogłam jej dostać, dlatego użyłam parmezanu.
Przygotowanie
Umyte i osuszone bakłażany kroimy najpierw w krążki grubości ok. centymetra, a potem w słupki, czyli w kształt frytki. Następnie smażymy je na głębokim oleju. Ponieważ bakłażany są dość soczyste, robimy to w kilku turach tak, by się smażyły, a nie dusiły. Kiedy zarumienią się na złoto, odsączamy je z tłuszczu na papierowym ręczniku. Nastawiamy wodę na makaron, w międzyczasie za pomocą tłuczka do ziemniaków rozgniatamy w miseczce pomidory ( oczywiście możemy je zblendować, jednak pomysł z tłuczkiem jest mniej czasochłonny) solimy, pieprzymy, dodajemy oregano i liście bazylii, mieszamy, by składniki się połączyły. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę i dodajemy do niej drobno posiekany czosnek, krótką chwilę aromatyzujemy oliwę czosnkiem, następnie dodajemy do niej sos pomidorowy, bakłażany (trochę bakłażanowych frytek zostawiamy do dekoracji talerza). Na koniec dodajemy odcedzony, ugotowany makaron, delikatnie mieszamy i dusimy minutkę lub dwie, tak by makaron "pociągnął" sos i te wszystkie wspaniałe aromaty z patelni. Na talerzu dekorujemy porcje kilkoma kawałkami usmażonego bakłażana, bazylią, starkowanym serem i gotowe. Smacznego 😋 Przepis podpatrzyłam u Vincenzos Plate na YouTube. Polecam ten kanał 👍
To danie często będzie gościć w mojej kuchni. Następnym razem użyję jednak ciemnego makaronu, myślę, że lekko orzechowy posmak bakłażana idealnie skomponuje się z pełnym ziarnem.
Pozdrawiam życząc pogodnego i dobrego tygodnia
Ania
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz