18.01.2021

Makaron bucatini z kalafiorem i anchois

 Witajcie
Dawno na moim blogu nie było makaronu, pora nadrobić zaległości. Przepis, którym chcę się dzisiaj z Wami podzielić pochodzi z Sycylii, a zobaczyłam go w jednym z  programów kulinarnych. Bardzo mnie zainteresował, bo autor dania tak się nad nim rozpływał z zachwytu, mlaskał i cmokał, że zapragnęłam przekonać się osobiście czy to mlaskanie nie było przypadkiem udawane na potrzeby telewizji...  I choć wśród składników potrawy są rodzynki, za którymi nie przepadam  to postanowiłam ich nie pomijać i trzymać się oryginalnej wersji recepturki.  Jedynym moim odstępstwem od niej było użycie skórki razowego chleba zamiast bułki tartej.

Składniki (na 3 osoby)
  • 300 g makaronu bucatini  
  • nieduży kalafior
  • mała cebulka
  • 2 ząbki czosnku
  • 8 - 9 filecików anchois
  • 2 pełne łyżeczki przecieru pomidorowego lub 5 łyżek passaty
  • garść rodzynek
  • garść orzeszków piniowych
  • szczypta szafranu
  • sól, pieprz
  • oliwa
  • 2 - 3 łyżki bułki tartej 

 

Wykonanie
Umyty i podzielony na różyczki kalafior gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody.  Ugotowane warzywo wyławiamy łyżką cedzakową.  Wodę spod kalafiora wykorzystamy ponownie do przyrządzenia sosu i do ugotowania makaronu.  Na patelni rozgrzewamy ok.5 łyżek oliwy, wrzucamy posiekaną cebulkę i czosnek w łupinie. Kiedy cebulka lekko się zeszkli dorzucamy fileciki anchois, delikatnie mieszamy, sardele po chwili się rozpadną.  Następnie dodajemy ugotowany  kalafior, orzeszki, rodzynki, a wszystko podlewamy wodą spod kalafiora (ok.3/4 szklanki) w której uprzednio rozpuszczamy szafran i później przecier lub passatę. Zawartość patelni mieszamy i dusimy na małym ogniu przez 5 do 7 minut.  W międzyczasie gotujemy makaron tak, by zachował sprężystość, czyli al dente.  Pod koniec duszenia zwiększamy ogień, aby sos się zredukował. Całość możemy doprawić solą i pieprzem, należy jednak uważać, żeby nie zaburzyć tego cudownego balansu pomiędzy słodyczą rodzynek a słonym posmakiem sardeli. Rodzynki świetnie komponują się z całością, nadają daniu lekko orientalnej nuty...  Do sosu dodajemy odcedzony makaron, delikatnie mieszamy całość. Bucatini jest pusty w środku, dzięki temu sos przenika do jego wnętrza i jest naprawdę pysznie i treściwie.  Już na talerzu  "wykańczamy" danie odrobiną przyrumienionej na oliwie tartej bułki. Smacznego!!!


Sycylijskie smaki


Jeśli kogoś bardziej niż przepis zainteresowały podkładki pod talerze, to informuję, że można znaleźć je tutaj (teraz z 50% obniżką)  Polecam ten sklep wszystkim miłośnikom skandynawskiego designu.  Ta znana wnętrzarska marka niedawno rozpoczęła swoją działalność w Polsce. 

Skandynawski design

Makaron z kalafiorem


To ostatnie zdjęcie jest dowodem na to, że autor programu był autentyczny w swoim mlaskaniu i pomrukach zadowolenia.  Danie pyszne, talerze zostały wyczyszczone do ostatniej kapki 😋


Pozdrawiam cieplutko
         Ania

21 komentarzy:

  1. Danie wygląda bardzo apetycznie, ale zawiera tyle składników, których nie za bardzo lubię używać... Chociaż razem może to by było bardzo smakowite? Hihi, chyba znowu zrobię makaron, ale z buraczkami :)
    Buziaki Aniu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, każdy ma swoje smaki... ja to makaroniara jestem i nie przepuszczę żadnemu przepisowi:D Miałam trochę wątpliwości co do dużej ilości składników i rodzynek oczywiście, ale one stworzyły wspaniałą kompozycję smaków:) Mniam, chyba nawet polubię rodzynki:)))) Ściskam serdecznie:)

      Usuń
  2. Wygląda przepysznie i pięknie podane:))))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Danie bardzo smaczne, a makaron to taki wdzięczny produkt, że zawsze ładnie układa się na talerzu:)))
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  3. czuję burczenie brzucha:) pycha wygląda;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też tak mam, kiedy trafię na jakiegoś kulinarnego posta w momencie przed posiłkiem:)))
      Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  4. Draga Ania,
    Nu am nicio indoiala ca este delicios! Bune ingrediente!
    Multe salutari,
    Mia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Mia
      Danie okazało się tak smaczne, że na stałe zagości już w naszym rodzinnym menu:)
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  5. Przepis bardzo oryginalny! Nie jadłam jeszcze makaronu w tej wersji :) I powiem Ci, że naprawdę wygląda tak, że ślinka leci! Muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, przepis jest dość oryginalny, ale pochodzi z Sycylii, a Wyspiarze zawsze jedli bardziej treściwie, trochę inaczej, niż na kontynencie, a tu jeszcze widać wpływy kuchni arabskiej - szafran i rodzynki... Całość okazała się wspaniałą kompozycją pasujących do siebie smaków. Polecam:)

      Usuń
  6. Cześć: Ania
    Kiedy spojrzałem na talerz, poczułem, że jestem głodny
    Prawda jest taka, że ​​wszystkie składniki są zdrowe i korzystne, a omega 3 jest reprezentowany w sardelach, a także wzmacniający odporność, reprezentowany w cebuli i czosnku, nie mówiąc już o kalafiorach, ponieważ jest rośliną o korzystnych właściwościach, wzmacnia układ odpornościowy, utrzymuje zdrowie układu pokarmowego i zwalcza raka, zawiera specjalny rodzaj przeciwutleniaczy
    Rodzynki, zawiera żelazo, wapń i przeciwutleniacze
    Jeśli chodzi o sosnę, pomaga obniżyć poziom cholesterolu
    Prawda to danie pełne wysokich właściwości zdrowotnych
    Nawiasem mówiąc, lubię dania bogate w wartości odżywcze i zbilansowane kalorie
    Czy wiesz, że jestem w trakcie tworzenia bloga o wartościach odżywczych i kaloriach, a wkrótce zostanie otwarty, przyda się. Zapraszam i zapraszam uczestników do odwiedzenia go w najbliższych dniach.
    Swoją drogą, nie winię tego, który wyczyścił talerz, bo wygląda przepysznie 😋
    To danie jest jedną z potraw wzmacniających układ odpornościowy, którego potrzebujemy teraz do walki z wirusem Covid-19
    Dziękujemy za obejrzenie tego przepisu
    proszę: bądź zdrowy
    Mahmoud

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cześć Mahmoud
      Bardzo lubię kuchnię śródziemnomorską, zwłaszcza włoską. Jest kolorowa, bogata w wartości odżywcze i lekkostrawna. Myślę, że dobra dieta polega na różnorodności posiłków i nie przejadaniu się:) Dziękuję za tak obszerny, wyczerpujący i miły komentarz. Widać, że masz wiedzę w temacie odżywiania, chętnie odwiedzę Twojego bloga.
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
    2. Tak masz rację. Niedawne badania dowiodły, że śródziemnomorska żywność jest korzystna dla zdrowia ludzi, ponieważ jest to przede wszystkim zdrowe elementy, ponieważ jest uzależniona od warzyw, owoców i oliwy z oliwek.
      Mieszkam w nadmorskim mieście „Alexandria”, które znajduje się na wybrzeżu Morza Śródziemnego i jest głównym portem Egiptu
      Dodałem swoje zdjęcia na Instgram i mam nadzieję, że Ci się spodoba
      www.instagram.com/mahmoudissa2o2o/
      proszę: zadbaj o swoje zdrowie
      nadzieja: spędź miło czas

      Usuń
  7. Uwielbiam makarony.Ten sposób przyrządzenia wydaje się bardzo smaczny.Chętnie wrócę do tego przepisu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, miło Cię gościć... zwłaszcza, że w temacie makaronów jesteśmy bratnimi duszami... ja też je uwielbiam:) Przepis polecam, bo danie jest naprawdę smaczne. Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  8. Witaj w Nowym Roku, oby był lepszy niż poprzedni :),
    uwielbiam makarony i eksperyment kulinarne a tego przepisu nie znam więc z chęcią zapisuję, danie wygląda bardzo apetycznie , muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, to chyba marzenie wszystkich, by ten rok był lepszy... Makaron polecam, to fajna kompozycja smaków
      Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  9. ojj cos czuje, ze przepis zostanie przeze mnie wykorzystany :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Muszę ten przepis wypróbować, bo lubię zestawienie słodkich rodzynek z kalafiorem, a tu jeszcze anchois, bardzo ciekawe zestawienie.
    Przekonało mnie też zdjęcie pustego talerza.:))
    Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie przepadam za rodzynkami, ale w tym daniu ich słodycz idealnie komponuje się z resztą smaków. Polecam ten przepis do wypróbowania:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń