14.05.2015

Skrzyneczka na kwiaty

Witam serdecznie
Pierwsza połowa maja upływa nam pod znakiem matury i związanym z nią stresem. Oczywiście "zdajemy" całą rodziną, choć tylko syn chodzi na egzaminy :-) Przed nami jeszcze ustny z języka angielskiego (podobno kaszka z mlekiem) Emocje zatem powoli krzepną, pora wracać do codzienności i zaniechanych na ten czas zajęć, np. blogowania....

Dzisiejszy post jest odpowiedzią na pytanie, które dość często zadaje mi mój małżonek -"po co ci te wszystkie rupiecie?" Przyznaję, mam niewielkie skłonności do gromadzenia opakowań, np.nietuzinkowych butelek, słoików, skrzyneczek. Ale tylko dlatego, że tym na pozór niepotrzebnym rzeczom można nadać nowe znaczenie. I tak np. ze starej skrzynki po winie, w bardzo prosty sposób zrobiłam osłonkę na doniczki. Miła chwila relaksu i okazja, aby raz jeszcze przetestować farby Annie Sloan. Ale po kolei...


1. Najpierw wykonałam foliową wyściółkę skrzyneczki. Zrobiłam ją ze starych okładek na podręczniki i przy pomocy zszywacza.


2. Następnie pomalowałam skrzynkę, zaczynając od jej środka. Użyłam białej farby Annie Sloan, którą dla uzyskania efektu rozbielenia drewna z widocznymi słojami i sękami rozcieńczyłam wodą. Farbę nakładałam gąbką.


3. Po wyschnięciu farby, czyli dosłownie po chwili nałożyłam na powierzchnię bezbarwny wosk Annie Sloan. Wosk wcieramy kolistymi ruchami przy pomocy tej samej gąbeczki. Nadmiar usuwamy ręcznikiem papierowym.


4. Na dno z foliowej wyściółki wsypałam warstwę kamyków do drenażu....i gotowe :-)


5. Oto efekt końcowy, tak wygląda stara skrzyneczka po winie w nowej odsłonie (a mogła wylądować na śmietniku!)



Pozdrawiam
        Ania

30.04.2015

Spaghetti alla carbonara :-)

Witam serdecznie
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszne, sycące danie z makaronem. Nie jest to niestety potrawa na majówkowego grilla ale, przecież podczas majówki nie wszyscy grillują. Spaghetti alla carbonara ma wiele wersji, w zależności od regionu Włoch dodaje się do niej boczek lub szynkę, śmietanę lub mleko, całe jaja bądź żółtka. Recepturka według, której specjalnie dla Was gotuje mój małżonek :-) pochodzi z Neapolu.

Składniki dla trzech osób:
- 300 g makaronu typu spaghetti
- 150 g boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 250 ml śmietany 30% (może być też 18%)
- 2 całe jaja
- ok. 50 g startego parmezanu lub pecorino
- sól, pieprz, oregano

Wykonanie
Makaron gotujemy al dente- w dużej ilości osolonej wody. Obok na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki boczek wraz z rozdrobnioną cebulą i całym ząbkiem czosnku. Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej jajka i starty parmezan, łyżeczkę oregano, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ugotowany makaron odcedzamy i gorący przekładamy na patelnię z boczkiem, mieszamy, następnie wlewamy masę jajeczno-śmietankową. Odstawiamy patelnię z ognia i energicznie mieszamy tak, aby makaron pochłonął sos. Na koniec dodajemy sprasowany ząbek czosnku i pieprz. Danie gotowe :-)
Pozdrawiam i życzę pogodnej majówki.
            Ania









16.04.2015

Efekt ombre :-)

Witam
Kraków to miasto, w którym dużo się dzieje - wystawy, projekty, targi i wiele innych, twórczych inicjatyw - nie sposób tu się nudzić. Ostatniej niedzieli na Starym Kleparzu w ramach targów Art & Food Bazar odbyły się warsztaty stylizacji mebli. Organizatorem szkolenia była Pracownia Patynowy, a tematem - jak uzyskać efekt ombre na meblach. Byłam uczestniczką tego przyspieszonego, ale bardzo fachowego szkolenia. Wszyscy otrzymaliśmy deseczki, profesjonalne farby Annie Sloan (można je kupić tutaj-sklep.patynowy.pl), gąbki, wosk i krok po kroku byliśmy instruowani przez sympatyczną prowadzącą, jak nakładać i mieszać farby, by uzyskać efekt cieniowania. Zabawa była przednia, czekam z niecierpliwością na kolejną edycję Art & Food Bazar, która odbędzie się 10 maja.
Poniżej krótka fotorelacja ze szkolenia.
Pozdrawiam
       Ania