13.09.2013

Sałatka "tabuli"



Choć pogoda troszkę się załamała, u mnie w kuchni nadal dominują potrawy letnie, czyli szybkie, lekkostrawne i z dużą ilością zieleniny :-) Sałatka tabuli ma ciekawy, orientalny smak, wspaniale komponuje się z rybą i z drobiem, a co najważniejsze przyrządza się ją błyskawicznie. Potrzebujemy:

-15 dag kuskusu
-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
-4 listki posiekanych listków mięty
-4 lub 5 dymek posiekanych razem ze szczypiorkiem
- 2 świeże ogórki 
- 4 łyżki oliwy
- sok z dużej cytryny
- pieprz i sól

Kaszkę kuskus przyrządzić według przepisu na opakowaniu i wystudzić.Ogórek obrać i pokroić w drobną kosteczkę.Wszystkie składniki sałatki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, schłodzić w lodówce i gotowe :-) Dzięki tej sałatce zaczęłam jeść kuskus, bo wcześniej jakoś za nim nie przepadałam :-)



tabuli w towarzystwie łososia pieczonego w folii, moja propozycja piątkowego obiadu :-)
Pozdrawiam i życzę pogodnego weekendu...


6.09.2013

Powakacyjny mix :-)

Wakacje się skończyły... lato daje nam do zrozumienia(szczególnie o poranku) że wkrótce odejdzie :-( Trochę żal, że takie krótkie, nie zdążyłam się w nim na dobre rozsmakować, ale cóż w takiej strefie klimatycznej żyjemy.Mam nadzieję na piękną i słoneczną jesień.Póki co pogoda nas rozpieszcza, trzeba ją wykorzystać na maxa.Za chwilkę pakuję klamoty i z rodzinką wyjeżdżam do domu na wieś.Życzę spokojnego weekendu :-) 







29.08.2013

Pietruszkowe Pesto :-)

Pesto z pietruszki to pyszna, potężna dawka witaminy C.I chyba wolę je od tego klasycznego z bazylii :-)
Aby je przyrządzić potrzebujemy:
- natka pietruszki(dwie duże wiązki)
- orzechy włoskie(garść)
- czosnek(2 ząbki)
- sok z cytryny(z połowy niedużej)
- ser typu parmezan(ok.2 łyżek)
- sól, pieprz (do smaku)
- oliwa z oliwek
Wszystko to blendujemy na gładką masę i gotowe.Oczywiście proporcje można zmieniać wedle gustu, pamiętajmy jednak, aby nuta pietruszki dominowała.Pesto można używać zamiast masła (to mój ulubiony wariant), na przystawkę-z grzanką,  pieczonym indykiem, lub wędzonym łososiem, albo klasycznie jako danie główne z makaronem.Możemy też zapakować je do słoiczków i obdarować znajomych :-) Pyszności!