19.03.2020

Kotlet kamedułów w towarzystwie ziemniaka z laurem

Witajcie
Dzisiaj na blogu obiecane przepisy z piknikowego koszyka.  A tak odnośnie koszyka... Kiedy w zeszłym tygodniu robiłam w markecie zapasy żywności - doznałam małego szoku. Nigdy nie zaglądam ludziom do koszyków, ale tych hałd mięsa, parówek i wędlin nie sposób było nie zauważyć.  Pomyślałam, że wszyscy  ci ludzie zamknięci w domu z taką ilością mięsa nawet jeśli unikną wirusa to nie unikną miażdżycy, cukrzycy, nadciśnienia... Czyli tego wszystkiego co podczas epidemii lekarze określają jako choroby współistniejące!  Może teraz jest właśnie ten  czas, by przyjrzeć się swoim nawykom żywieniowym i zmienić je tak, by poprawić swoją kondycję, a przy okazji kondycję naszej planety. Namawiam do tego z całego serca i dzielę się przepisami na pyszne, bezmięsne jedzonko 😋

Ziemniak z laurem
- 8 dużych ziemniaków
- 8 drobnych pieczarek
- 6 g liści laurowych
- 5 łyżek wytrawnego białego wina (niekoniecznie)
- 5 łyżek bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 4 łyżki oliwy
- sól  i ewentualnie inne ulubione przyprawy (u mnie suszony czosnek niedźwiedzi)

Ziemniaki obrać, umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, co pół centymetra zrobić głębokie nacięcie. Pieczarki obrać, umyć i pokroić na plasterki. Wkładać w nacięcia na przemian pieczarki oraz liście laurowe. Ziemniaki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą, posolić. Na dno naczynia wlać bulion i wino. Wstawić do gorącego piekarnika (200°C) i piec ok. 40 minut. Długość pieczenia może się jednak wydłużyć, ja swoje ogromne i stare ziemniaki piekłam godzinę. Jeśli wybieramy się na piknik w plener upieczone ziemniaki zawijamy każdy osobno w folię aluminiową, po 2 -3 godzinach powinny być jeszcze ciepłe.

jarskie danie

kotlety z kaszy gryczanej

Kotlety kamedułów
- 30 dag kaszy gryczanej niepalonej
- 20 dag twarogu półtłustego
- cebula
- 2 jaja
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki posiekanego koperku lu natki pietruszki
- bułka tarta do panierowania
- sól, pieprz

Cebulę obrać, posiekać, podsmażyć na maśle. Kaszę opłukać na sicie, zalać gorącą wodą, posolić i ugotować na sypko. Dodać cebulę, ostudzić. Dołożyć twaróg, koperek lub natkę, jaja, przyprawić do smaku i starannie wymieszać. Formować kotlety, obtoczyć je w bułce tartej, kłaść na rozgrzany olej lub klarowane masło. Smażyć z obu stron na złoty kolor.



kotlety kamedułów

Przepisy pochodzą z książeczki "Smakołyki na piknik" z cyklu biblioteczki Poradnika Domowego wydawanej kiedyś przez  Prószyński i s-ka.  Oba są wyśmienite, ale kotlety to moje ostatnie odkrycie. Są rewelacyjne, smaczne, z chrupiącą skórką.  Dobre na ciepło i zimno. Podane z sałatą, surówką bądź gotowanymi warzywami stanowią dobry i wartościowy posiłek. Z pewnością będą często pojawiać się na moim stole. 

kotlety z kaszy gryczanej


Pozdrawiam cieplutko
         Ania
         

8 komentarzy:

  1. Draga Ania,
    Stiu ca sunt delicioase preparatele tale. Si sanatoase. Nu exclud carnea dar incerc sa gatesc cu ea, cat mai rar.
    Multe salutari, Mia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Mia, już jakiś czas temu wykluczyłam z diety czerwone mięso, powoli, stopniowo ograniczałam, trochę to trwało i nie było łatwo, ale się udało... jestem z siebie dumna. Ale drób i ryby jem nadal... staram się jednak, by nie pochodziły z przemysłowego chowu. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  2. Pyszności. Zastanawiam się czy te kotlety byłyby również smaczne bez twarogu?

    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie wiem, czy bez twarogu byłyby smaczne, na pewno trochę inne... Lubię twaróg, myślę, że w tych kotletach spełnia dwojaką rolę - spoiwa (nadaje kleistości) i smakową ( nadaje lekką nutkę kwasowości, coś, jak w ruskich pierogach) Myślę, że na jego miejsce można by użyć gotowanego i zblendowanego kalafiora lub brokuła. Jak zrobisz bez twarogu, daj proszę znać, czy wyszły :) Pozdrawiam cieplutko :)

      Usuń
    2. Wypróbuję w przyszłym tygodniu i odezwę się jak wyszły :)

      Spokojnej nocy

      Usuń
  3. kotleciki wyglądają przepysznie:))przepis chętnie wypróbuję:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam, kotlety są naprawdę smaczne, u mnie na pewno wejdą na stałe do jadłospisu, smakowały wszystkim domownikom, nawet tym, co nie przepadają za kaszą :)
      Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń