5.12.2019

Batoniki żurawinowo - kokosowe

Witajcie
Batoniki musli nie należą do typowych, świątecznych wypieków,  choć po dodaniu do nich odrobiny piernikowej przyprawy możemy je takimi uczynić.  Jeśli chodzi o ich smaki to kompozycji jest naprawdę wiele... U mnie ostatnio batony wyparły wszystkie inne łakocie.  To pyszna i zdrowa przekąska, która na długo i skutecznie zaspokaja chęci na coś słodkiego...


Dziś,  chcę się z Wami podzielić przepisem na batoniki żurawinowo - kokosowe,  wśród moich domowników cieszą się one dużym wzięciem. Recepturka dołączona była do silikonowych foremek, które kupiłam w Tchibo.

Składniki (16 szt)

- 60 g miodu ( u mnie fasolowy - tegoroczne odkrycie)
- 40 g cukru (u mnie ksylitol)
- 2 łyżki masła
- 120 g wiórków kokosowych
- 50 g ziaren chia
- 50 g suszonej, pokrojonej żurawiny
- 50 g ziaren słonecznika

Przygotowanie
Stale mieszając, podgrzewać miód z cukrem (ksylitolem) i masłem w garnku, aż cukier (ksylitol) całkowicie się rozpuści. Dodać wszystkie pozostałe składniki, przełożyć do foremek lub na blachę wyłożoną papierem i docisnąć. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 20 minut.
Pozostawić foremki na ruszcie do wystygnięcia. Jeśli batoniki piekliśmy na blaszce, należy je pokroić  nadając im zamierzony kształt.  Wystudzone batoniki wyjąć z foremek,  przełożyć do pojemnika przekładając na przemian papierem do pieczenia. Przechowywać w chłodnym miejscu.  Choć o przechowywanie zbytnio bym się nie przejmowała, batony są naprawdę pyszne i znikają w oka mgnieniu



foremki do batoników tchibo

batoniki żurawinowo-kokosowe

Takie małe, własnoręcznie robione słodkości  to fajny pomysł na mikołajkowy prezent. Wystarczy ładnie zapakować, w przypadku batoników trzeba to zrobić  podwójnie. Ponieważ ich konsystencja jest delikatnie lepka ( miód, żurawina) i tłustawa (masło, kokos, słonecznik) należy najpierw owinąć je w celofan (u mnie rękaw do pieczenia) a dopiero później w papier pakowy.

zdrowa przekąska


Pozdrawiam serdecznie
         Ania

11 komentarzy:

  1. Super pomysł na prezent:-)) Na pewno wypróbuję Twój przepis bo to świetna propozycja na zdrową przekąskę do pracy:-))
    Pozdrawiam serdecznie:-)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To fajna przekąska do pracy, na podróż, do kawki... polecam :) Pozdrawiam cieplutko

      Usuń
  2. Draga Ania,
    E o placere enorma sa poti primi un astfel de cadou delicios.
    Arome si gusturi incantatoare in perioada sarbatorilor de iarna.
    Imbratisari, Mia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też lubię takie małe, słodkie prezenciki :) Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  3. Wspaniały pomysł na prezent.:) Aniu powinnaś ostrzegać przed oglądaniem takich apetycznych batoników wieczorem lub na głodnego.:) Pozdrawiam serdecznie.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Taki niewielki batonik można chrupnąć i wieczorem, to niewielka przewina :D Ściskam serdecznie :)

      Usuń
  4. Chętnie wypróbuję:)))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zachęcam, są pyszniutkie :) I ja pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  5. Ależ apetyczne, świetny pomysł na prezent :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Miło mi :) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń