8.10.2014

Kuchnia - serce domu.

Witam! Dzisiaj zapraszam do naszego domu na wsi :-) Choć nie jest jeszcze w pełni urządzony, brakuje wielu sprzętów, tych bardziej ozdobnych, niż funkcjonalnych. W te ostatnie  trzeba było z konieczności się zaopatrzyć. Ciężko byłoby funkcjonować bez stołu, krzeseł, czy sofy. Urządzanie, dekorowanie, projektowanie to moje ulubione zajęcia. Zanim więc dom otrzyma ostateczny szlif trochę czasu minie. Muszę nacieszyć się, podelektować tym procesem :-) Pomimo braków sprzętowych będę kawałek po kawałku odkrywać nasz dom. Zaczynamy od kuchni. Zapraszam :-)









2.10.2014

Makaron z sosem pomidorowym.

Witam! Dzisiaj, kochani, podzielę się przepisem na pyszny sos pomidorowy :-) Sposób przyrządzania podpatrzony na Sardynii. Choć to proste danie, w moim rankingu makaronów zajmuje wysokie miejsce :-) Uwielbiam pomidory i makaron, czyli główne składniki posiłku.... 


Produkty dla dwóch osób średnio-głodnych
- 1 mała cebula
- 1 nieduża marchewka
- 6-8 pomidorów (lima doskonale nadaje się na sos)
- kilka listków świeżej bazylii
- sól
- pieprz
- szczypta zmielonej ostrej papryczki (peperoncino)
- ser typu parmezan (u mnie pecorino)
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 ząbki czosnku
- 250 g makaronu (u mnie mini kokardki)

Cebulę kroimy w ćwiartki, marchewkę w plastry, zalewamy niedużą ilością wody i gotujemy przez ok.10 minut. Pomidory obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy do reszty warzyw i dusimy 15-20 min. Jeśli sos jest zbyt rzadki przez następne kilka minut odparowujemy nadmiar wody ( zdejmujemy przykrywkę i zwiększamy płomień pod garnkiem) Jeśli sos jest za gęsty możemy dodać łyżkę, bądź dwie wody spod makaronu. Przyprawiamy do smaku-solą, pieprzem i papryczką. Zdejmujemy z palnika i miksujemy zawartość garnuszka. Na koniec dodajemy posiekaną bazylię, zmiażdżony czosnek i oliwę. Mieszamy i mamy gotowy sos :-)
Do sosu pomidorowego gotuję zawsze makaron o małych gabarytach, mogą to być małe kokardki, muszelki, świderki. Ugotowany makaron (al dente) odcedzamy i dodajemy do garnka z sosem, delikatnie mieszamy, aby wchłonął pomidory i na talerzu posypujemy startym serem. Smacznego!







25.09.2014

Bluza (idealna na pierwsze chłody)

Witam! Jesień powitała nas chłodniejszą aurą. Czas pożegnać letnie fatałaszki....Jednak ja, jakby w obawie przed wywołaniem wilka z lasu (czyli jesiennej szarugi) nie wyciągam jeszcze z głębin szafy wełnianych swetrów, itp. rzeczy....Może lato jeszcze wróci, choćby na chwilkę :-) Wygodna, przytulna, bawełniana bluza ( podszyta kutnerkiem) sprawdza się idealnie podczas pierwszych, chłodniejszych dni.




bluza Monnari, spodnie Vero Moda, buty Quazi, torebka Parfois, okulary C&A