9.03.2023

Przedwiośnie w domu

 Witajcie
Skoro jedna jaskółka wiosny nie czyni, to parę kolorowych poduszek tym bardziej...  Ale o tej porze roku dopada mnie tak gigantyczny głód kolorów, że ratuję się czym mogę, choćby małymi barwnymi akcentami.  Trochę tkanin w pastelowych barwach,  moje ulubione hiacynty i stroik w szkle to pierwsze domowe zwiastuny wiosny...  

Tęsknię za momentem, kiedy przyroda wybudzi się już z zimowego letargu. Moje natręctwa ogrodowe wypędziły mnie ostatnio z domu,  ale ziąb panujący na zewnątrz  nie pozwolił na choćby minimalne działania. Zrobiłam tylko szybki obchód po ogrodzie i winnicy... no i oczywiście obfociłam krokusiki,  to jak na razie jedyny barwny punkt na działce.  Punkcik niewielki, a radość ogromna🌷


Pozdrawiam cieplutko
         Ania

28.02.2023

Makaron z pieczonym łososiem

 Witajcie kochani
W ostatnich tygodniach moje okno żywieniowe funkcjonowało na mocno poluzowanych zawiasach:)  Cóż, w tym roku rozpasanie świąteczne ciągnęło się u mnie ciut przydługo.  Najważniejsze, że w końcu udało się wskoczyć na właściwe tory i wrócić do starych, zdrowych nawyków.  Z tej okazji prezentuję szybki i łatwy przepis na pyszny, pożywny makaron z łososiowym musem.  Przepis znalazłam  na youtubowym kanale Casa  Pappagallo /tutaj/  Oczywiście trochę go zmodyfikowałam pod siebie.  Unikam smażeniny, więc zamiast smażyć łososia tak, jak jest w oryginalnej recepturze,  po prostu go upiekłam. 

Składniki na 2 osoby

  • 200 - 250g makaronu typu penne (rurki)
  • 250 - 300g świeżego łososia
  • dwie do trzech garści pomidorków koktajlowych
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz 

Przygotowanie
Łososia myjemy, osuszamy papierową ściereczką i pieczemy w piekarniku w temp. 200° przez ok. 20 min.  Pomidorki kroimy - mniejsze na pół, większe na ćwiartki. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę wraz z czosnkiem, dodajemy pomidorki, odrobinę solimy i dusimy do miękkości. Upieczonego łososia pozbawiamy skóry i dzielimy na pół. Mniejszą część pomidorków i połowę łososia odkładamy na talerz. Drugą połowę ryby oraz pozostałe pomidorki wraz z częścią oliwy z patelni wkładamy do blendera, doprawiamy pieprzem, solą i ucieramy na gładką masę. Powstały mus przekładamy z powrotem na patelnię, jeśli jest zbyt gęsty możemy podlać go odrobiną wody spod makaronu. Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, delikatnie mieszamy tak, by sos równomiernie pokrył rurki. Na talerzu porcje dekorujemy pozostałymi kawałkami łososia i pomidorkami. Całość posypujemy posiekaną, świeżą bazylią... Smacznego!!! 



Pozdrawiam cieplutko
         Ania