Witajcie kochani
W ostatnich tygodniach moje okno żywieniowe funkcjonowało na mocno poluzowanych zawiasach:) Cóż, w tym roku rozpasanie świąteczne ciągnęło się u mnie ciut przydługo. Najważniejsze, że w końcu udało się wskoczyć na właściwe tory i wrócić do starych, zdrowych nawyków. Z tej okazji prezentuję szybki i łatwy przepis na pyszny, pożywny makaron z łososiowym musem. Przepis znalazłam na youtubowym kanale Casa Pappagallo /tutaj/ Oczywiście trochę go zmodyfikowałam pod siebie. Unikam smażeniny, więc zamiast smażyć łososia tak, jak jest w oryginalnej recepturze, po prostu go upiekłam.
Składniki na 2 osoby
- 200 - 250g makaronu typu penne (rurki)
- 250 - 300g świeżego łososia
- dwie do trzech garści pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie
Łososia myjemy, osuszamy papierową ściereczką i pieczemy w piekarniku w temp. 200° przez ok. 20 min. Pomidorki kroimy - mniejsze na pół, większe na ćwiartki. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę wraz z czosnkiem, dodajemy pomidorki, odrobinę solimy i dusimy do miękkości. Upieczonego łososia pozbawiamy skóry i dzielimy na pół. Mniejszą część pomidorków i połowę łososia odkładamy na talerz. Drugą połowę ryby oraz pozostałe pomidorki wraz z częścią oliwy z patelni wkładamy do blendera, doprawiamy pieprzem, solą i ucieramy na gładką masę. Powstały mus przekładamy z powrotem na patelnię, jeśli jest zbyt gęsty możemy podlać go odrobiną wody spod makaronu. Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, delikatnie mieszamy tak, by sos równomiernie pokrył rurki. Na talerzu porcje dekorujemy pozostałymi kawałkami łososia i pomidorkami. Całość posypujemy posiekaną, świeżą bazylią... Smacznego!!!
Pozdrawiam cieplutko
Ania
Wygląda apetycznie i pewnie tak smakuje. Makaronu jeść nie mogę, ale łososia czemu nie 😉 pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPieczony łosoś, skropiony cytrynką z chrupiącą, zieloną sałatą - mniam, jest pyszny... uwielbiam. Moje jelita też nie lubią wielu mącznych potraw, unikam chleba, bułek, drożdżówek, pierogów... ale makaron mi służy, oczywiście - świeżo gotowany, al dente z dużą ilością ziół i dobrej oliwy. Pozdrawiam;)
UsuńNa pewno bardzo smaczne:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńBardzo:) Pozdrawiam!
UsuńA ja ostatnio jadam makaron z pomidorami lub ze śmietaną i zieloną pietruszką. Jakoś nic więcej nie potrzebuję...
OdpowiedzUsuńZ pomidorowym sosem - to moja ulubiona wersja makaronu, ale najczęściej robię go latem, gdy zaczyna się sezon na świeże pomidory:)
UsuńCo prawda robię czasem jakieś makaronowe wariacje z dodatkiem łososia i pomidorków, ale na pomysł ze zmiksowaniem kawałka ryby jeszcze nie wpadłam. Brzmi interesująco, na pewno wypróbuję ten patent :).
OdpowiedzUsuńPolecam:)
UsuńMuszę Ci zdradzić że w podobny sposób robię makaron z tuńczykiem. Rybą w słoiku zastępuję łososia.
OdpowiedzUsuńPasty bardzo często goszczą na moim stole, więc znam mnóstwo receptur na ich przygotowanie. Także używam tuńczyka w oliwie ze słoiczka, ale raczej w kawałkach, z odrobiną anchois, zielonego groszku i gotowej pomidorowej passaty. W tym przepisie fajne jest to połączenie miękkich, duszonych pomidorków z delikatnym, ale suchym mięsem łososia... wg mnie idealnie się uzupełniają:) Polecam:)
UsuńWygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńJa coś nie mogę wskoczyć w zdrową dietę... Może kiedyś się uda;)
Nigdy nie stosowałam żadnych diet, z czasem zauważyłam co mi służy, a co nie... i na tych spostrzeżeniach opieram swój "zdrowy' tryb żywieniowy:)
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis. Uwielbiam makaronowe kombinacje z rybą i innymi dodatkami. Przepis zapisałam i będę testować. Dziękuję!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alina
Polecam:)
UsuńBrzmi i wygląda bardzo zachęcająco. Może się skuszę na przygotowanie np. na kolację. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńZachęcam:)
UsuńIt both sounds and looks like a very inviting place.
OdpowiedzUsuńhttps://www.melodyjacob.com/
Thanks:)
UsuńZdrowo i pożywnie. Wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńMiło mi:)
UsuńIt looks delicious. Thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńI invite you to visit my last post. Have a good week!
Thanks:)
Usuń