30.04.2015

Spaghetti alla carbonara :-)

Witam serdecznie
Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem na pyszne, sycące danie z makaronem. Nie jest to niestety potrawa na majówkowego grilla ale, przecież podczas majówki nie wszyscy grillują. Spaghetti alla carbonara ma wiele wersji, w zależności od regionu Włoch dodaje się do niej boczek lub szynkę, śmietanę lub mleko, całe jaja bądź żółtka. Recepturka według, której specjalnie dla Was gotuje mój małżonek :-) pochodzi z Neapolu.

Składniki dla trzech osób:
- 300 g makaronu typu spaghetti
- 150 g boczku
- 2 ząbki czosnku
- 1 średnia cebula
- 250 ml śmietany 30% (może być też 18%)
- 2 całe jaja
- ok. 50 g startego parmezanu lub pecorino
- sól, pieprz, oregano

Wykonanie
Makaron gotujemy al dente- w dużej ilości osolonej wody. Obok na patelni podsmażamy pokrojony w paseczki boczek wraz z rozdrobnioną cebulą i całym ząbkiem czosnku. Śmietanę wlewamy do miseczki, dodajemy do niej jajka i starty parmezan, łyżeczkę oregano, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Ugotowany makaron odcedzamy i gorący przekładamy na patelnię z boczkiem, mieszamy, następnie wlewamy masę jajeczno-śmietankową. Odstawiamy patelnię z ognia i energicznie mieszamy tak, aby makaron pochłonął sos. Na koniec dodajemy sprasowany ząbek czosnku i pieprz. Danie gotowe :-)
Pozdrawiam i życzę pogodnej majówki.
            Ania