15.10.2013

Pasta aglio e olio.


Gdy otrzymałam ten oto piękny wianuszek czosnku, od razu pomyślałam pasta aglio e olio. Uwielbiam ją za prostotę, smak i błyskawiczny czas przyrządzania :-) Lecznicze właściwości czosnku znane są wszystkim, jedzmy go zatem na zdrowie, szczególnie teraz, gdy sezon na bakcyle właśnie się zaczął! Danie to składa się z niewielu produktów, warto więc zadbać o to, by były jak najlepszej jakości :-)



Dla dwóch osób potrzebujemy:
- ok.200 g makaronu typu spaghetti
- mała główka czosnku
- oliwa ( 6 do 8 łyżek)
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, w tym czasie siekamy pietruszkę, miażdżymy praską czosnek i na trzy, dwie minutki przed końcem gotowania makaronu podgrzewamy na patelni oliwę z czosnkiem.Uwaga-czosnku nie smażymy, tylko podgrzewamy, aby wydobyć z niego wszystkie jego walory ;-) Odcedzamy makaron, przekładamy na patelnię, pieprzymy, solimy do smaku i posypujemy natką pietruszki. Gotowe! Prawda, że proste??? A jakie pyszne, mniam....



Zamiast (bądź oprócz) natki możemy dodać peperoncino, uprażone na suchej patelni okruchy czerstwego chleba lub parmezan :-) Smacznego.