13.09.2013

Sałatka "tabuli"



Choć pogoda troszkę się załamała, u mnie w kuchni nadal dominują potrawy letnie, czyli szybkie, lekkostrawne i z dużą ilością zieleniny :-) Sałatka tabuli ma ciekawy, orientalny smak, wspaniale komponuje się z rybą i z drobiem, a co najważniejsze przyrządza się ją błyskawicznie. Potrzebujemy:

-15 dag kuskusu
-4 łyżki posiekanej natki pietruszki
-4 listki posiekanych listków mięty
-4 lub 5 dymek posiekanych razem ze szczypiorkiem
- 2 świeże ogórki 
- 4 łyżki oliwy
- sok z dużej cytryny
- pieprz i sól

Kaszkę kuskus przyrządzić według przepisu na opakowaniu i wystudzić.Ogórek obrać i pokroić w drobną kosteczkę.Wszystkie składniki sałatki połączyć, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, schłodzić w lodówce i gotowe :-) Dzięki tej sałatce zaczęłam jeść kuskus, bo wcześniej jakoś za nim nie przepadałam :-)



tabuli w towarzystwie łososia pieczonego w folii, moja propozycja piątkowego obiadu :-)
Pozdrawiam i życzę pogodnego weekendu...