Witajcie kochani
W ostatnich tygodniach moje okno żywieniowe funkcjonowało na mocno poluzowanych zawiasach:) Cóż, w tym roku rozpasanie świąteczne ciągnęło się u mnie ciut przydługo. Najważniejsze, że w końcu udało się wskoczyć na właściwe tory i wrócić do starych, zdrowych nawyków. Z tej okazji prezentuję szybki i łatwy przepis na pyszny, pożywny makaron z łososiowym musem. Przepis znalazłam na youtubowym kanale Casa Pappagallo /tutaj/ Oczywiście trochę go zmodyfikowałam pod siebie. Unikam smażeniny, więc zamiast smażyć łososia tak, jak jest w oryginalnej recepturze, po prostu go upiekłam.
Składniki na 2 osoby
- 200 - 250g makaronu typu penne (rurki)
- 250 - 300g świeżego łososia
- dwie do trzech garści pomidorków koktajlowych
- 2 ząbki czosnku
- oliwa
- świeża bazylia
- sól, pieprz
Przygotowanie
Łososia myjemy, osuszamy papierową ściereczką i pieczemy w piekarniku w temp. 200° przez ok. 20 min. Pomidorki kroimy - mniejsze na pół, większe na ćwiartki. W międzyczasie wstawiamy wodę na makaron. Na dużej patelni podgrzewamy oliwę wraz z czosnkiem, dodajemy pomidorki, odrobinę solimy i dusimy do miękkości. Upieczonego łososia pozbawiamy skóry i dzielimy na pół. Mniejszą część pomidorków i połowę łososia odkładamy na talerz. Drugą połowę ryby oraz pozostałe pomidorki wraz z częścią oliwy z patelni wkładamy do blendera, doprawiamy pieprzem, solą i ucieramy na gładką masę. Powstały mus przekładamy z powrotem na patelnię, jeśli jest zbyt gęsty możemy podlać go odrobiną wody spod makaronu. Następnie dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, delikatnie mieszamy tak, by sos równomiernie pokrył rurki. Na talerzu porcje dekorujemy pozostałymi kawałkami łososia i pomidorkami. Całość posypujemy posiekaną, świeżą bazylią... Smacznego!!!
Pozdrawiam cieplutko
Ania