Witajcie
Wiosna w końcu eksplodowała zielenią, wystrzeliła ze zdwojoną siłą tak, jakby chciała nadrobić swój zimny, powolny i nieudany start. Uwielbiam ten czas, kiedy możemy już czerpać z tej zielonej obfitości i wykorzystywać świeże roślinki w kuchni. U mnie o tej porze roku kulinarnym faworytem zdecydowanie jest pesto. Można je przyrządzić z wielu wielu roślinek, nie tylko z bazylii. Na pesto z powodzeniem nadadzą się młoda pokrzywa, mlecz, podagrycznik, czosnek niedźwiedzi, natka marchwi, pietruszki, selera, liście młodej rzodkiewki, buraka, niektóre zioła. Wybór głównego składnika jest przeogromny, a przygotowanie pesto mało skomplikowane. Zielone pesto z makaronem to dla mnie idealny posiłek. Pożywny, zdrowy, a na dodatek błyskawiczny w przygotowaniu, co teraz, przy moim zaangażowaniu w ogród jest dużym plusem. Dziś zatem wrzucam garść przepisów na wiosenne makarony 🌱🌱🌱 Może kogoś z Was skuszę 😋
1. Makaron + pesto z liści rzodkiewki
2. Makaron ze szparagowym pesto
3. Makaron + pesto z pokrzywy
4. Makaron + pesto z natki marchewki
5. Makaron z pietruszkowym pesto
6. Makaron z karczochami
7. Makaron z cykorią
8. Makaron z sałatą i boczkiem
Cały czas działam w ogrodzie, dlatego mało mnie ostatnio w blogosferze. Ale działam prężnie i skutecznie, bo wszystkie wiosenne prace mam już praktycznie na ukończeniu. Jak skończę na zewnątrz zabiorę się za wnętrze domu. Kątom też przydałaby się jakieś mała sezonowa zmiana aranżacji. W tym celu poczyniłam już nawet drobne zakupy, takie trochę w stylu boho (osłonka na doniczkę tutaj koc tutaj)
Pozdrawiam cieplutko
Ania