Witajcie
To chyba będzie już ostatni w tym roku post z dynią w tle. Na zwieńczenie jesienno - dyniowego sezonu proponuję aromatyczny i bardzo delikatny w smaku makaron. Przepis jest banalnie prosty, a jeśli mamy gotowy mus dyniowy przygotowanie dania zajmie nam zaledwie parę chwil.
- 250 - 300 g makaronu ( wstążki lub rurki)
- 300 g musu z dyni hokkaido ( jedna większa lub dwie małe dynie)
- 100 g sera ricotta
- suszone pomidory ( ok 10 szt.)
- oliwa z oliwek
- średnia cebula
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- zioła (suszone lub świeże)
Przygotowanie dyniowego puree
Dynię myjemy, przepoławiamy i pozbywamy się środka z pestkami. Następnie kroimy ją na mniejsze łódeczki, układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą, możemy dodać parę gałązek ziół (u mnie świeże oregano i tymianek) Pieczemy w temp. 180 stopni około 30 minut lub do miękkości warzywa. Studzimy.
Przygotowanie makaronu
Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki, a cebulkę w kosteczkę. Na patelni podgrzewamy oliwę, szklimy cebulkę, dodajemy pomidorki, chwilkę podsmażamy razem, delikatnie mieszając, następnie odstawiamy patelnię i wstawiamy wodę na makaron. W międzyczasie obieramy upieczoną dynię ze skórki, miąższ wrzucamy do blendera, dodajemy ricottę i wszystko razem miksujemy na gładką masę. Jeśli papka okaże się zbyt gęsta podlewamy ją odrobiną wody, warzywnego bulionu lub oliwą. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zanim odcedzimy makaron, odlejmy do kubka chochelkę wody spod makaronu, ta woda może przydać się w końcowym etapie przepisu. Patelnię z cebulką i pomidorami wstawiamy na mały ogień, dodajemy ugotowany i odcedzony makaron, delikatnie mieszamy i dorzucamy dyniowe pesto, intensywnie mieszając, tak by równomiernie oblepiło makaron. Kiedy całość na patelni wydaje się zbyt gęsta właśnie wtedy przydaje się woda spod makaronu, dzięki niej danie będzie miało idealną konsystencję 😀 Gotowy makaron możemy posypać świeżą natką pietruszki, ziołami czy parmezanem.
Szczerze polecam to danie, jest bardzo ciekawe smakowo. Delikatne i niezwykle harmonijne połączenie suszonych pomidorów, ricotty i musu dyniowego przypadnie do gustu nawet osobom, które za dynią nie przepadają 🎃
Pozdrawiam serdecznie
Ania