16.03.2021

Wiosenne śniadanie

 Witajcie
Im bliżej świąt, tym jajko coraz bardziej zyskuje na popularności.  To jego czas... w dekoracjach, stroikach,  potrawach i wreszcie  w koszyczku ze święconką,  wtedy to urasta do rangi symbolu, symbolu odrodzenia.  Jako zalążek nowego życia jajo zawiera wiele cennych składników odżywczych.  Choć pamiętam czasy, kiedy uważano je głównie za źródło  złego cholesterolu.  Na szczęście japońscy naukowcy szybko zdjęli z niego to niesłuszne odium.  Jajo bowiem to cenne źródło witamin, minerałów, białka i dobrych kwasów, warto zatem  uwzględnić je w swojej diecie.  Z jajek można zrobić mnóstwo fantastycznych dań.  Dzisiaj chcę podzielić się jednym  z nich. Zapraszam na  prosty przepis na moją ulubioną pastę jajeczną.  


 Składniki
  • 2 duże jaja 
  • 1 dojrzałe awokado 
  • nieduża zielona lub żółta papryka
  • szczypiorek
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz 
Przygotowanie
Obrane i ugotowane na twardo jaja kroimy w niedużą kostkę.  Identycznie postępujemy z umytą papryką. Do miski wrzucamy połówki awokado i rozgniatamy je widelcem na papkę, skrapiamy sokiem cytryny, dodajemy resztę składników, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość i na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

Smarowidło jest delikatne w smaku,  z fajnie chrupiącą papryką i co najważniejsze bez dodatku kalorycznego majonezu.  Zaserwowałam je  ze świeżo pieczonymi razowymi bułeczkami i szczypiorkiem z ogródka.  Aby przywołać trochę wiosny na stole wykorzystałam sprawdzony sposób, czyli pastele i motyw roślinny.  I tak śniadanko zyskało delikatną, świeżą wręcz łąkową oprawę.

Wiosenne śniadanie

Jajeczna pasta

W aranżacji stołu wykorzystałam kubki i kieliszki na jaja /Pepco/ nożyki do smarowania pieczywa /Tchibo/ talerz w wytłaczane zające /TkMaxx/ talerze /Kik/ obrus lniany /H&M Home/  Ceramikę w kwiatowy motyw identyczny z tym na podstawkach do jaj będzie można nabyć w najbliższy czwartek w Pepco.  Sama zamierzam dokupić talerzyki i być może miseczki. Bardzo podoba mi się ten delikatny motyw kwiatowy i nieregularny brzeg naczyń.  


Wiosenny stół

Pozdrawiam cieplutko
         Ania

30 komentarzy:

  1. SO lecker HERGERICHTET;;;
    da macht FRÜHSTÜCK gleich noch mehr FREUDE,,,

    wünsch da no an feinen ABEND
    bis bald de BIRGIT

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ich mag es, wenn der Tisch gut gedeckt ist, alles schmeckt besser :) Mit freundlichen Grüßen :)

      Usuń
  2. Prawdziwie wiosenna atmosferę stworzyłaś na stole, avocado bardzo lubię i każdy rodzaj quacamole. Pastę na pewno wypróbuję. Bułeczki również wyglądają apetycznie.
    Przesyłam pozdrowienia.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To zasługa tej kwietnej ceramiki, wprowadziła wiosenny powiew... Również lubię avocado, choć ostatnio ograniczyłam jego spożycie, uprawy avocado niestety dość mocno degradują środowisko. Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  3. Prześliczna, pachnąca wiosną aranżacja na świąteczne śniadanie. Chętnie wypróbuję Twój przepis. Też robię pastę z awokado, ale bardzo uproszczoną. Pozdrawiam cieplutko ☀️

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Pastę polecam, jest naprawdę smaczna - z pieczywkiem, albo jako farsz do jaj:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  4. U nas synek bardzo chętnie zjada jajka, ale jednak jako smarowidło - kręci nosem (jak my). Za to bardzo dziękuję za spis aranżacji :) Będę polować w Pepco na ceramikę. Buziaki Anuś

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiadomo, każdy ma swoje smaki... mój syn, jak był mały zjadał tylko białko jaj gotowanych, ale ogólnie był niejadkiem i wybrzydzaczem:)))
      Udanego polowania, ceramika ma fajny, delikatny wzorek, też zamierzam dokupić jeszcze coś do kompletu:) Buziaki:)

      Usuń
  5. muszę się przekonać do awokado bo coś mi do niego nie po drodze:D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kochana, nic na siłę... jest tyle fajnych i smacznych przepisów na różne smarowidła, że każdy znajdzie coś dla siebie:) Pozdrawiam:)

      Usuń
    2. ja taką pastę zwykle mieszam z papryczką jallapeno:D

      Usuń
    3. Odrobina ostrości na pewno poprawi smak takiej pasty:)

      Usuń
  6. Bardzo fajny przepis,chętnie wykorzystam:)))Twoje śniadanie wygląda pysznie i pięknie:))))wspaniale nakryty stół:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Reniu:) Za oknem szaro, to chociaż na stole chciałam stworzyć trochę wiosny:))) Pozdrawiam cieplutko.

      Usuń
  7. Draga Ania,
    Toate sunt frumoase si bune... Imi place tot, de la decor la sanatoasa si apetisanta mancare!
    Culorile de asemenea.
    O seara placuta,
    Mia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Droga Mia
      Dziękuję za miłe słowa. Odrobina wiosny na stole, bo na zewnątrz jeszcze jej nie widać:) Pozdrawiam serdecznie:)

      Usuń
  8. Pieknie i smakowicie :) Uwielbiam wiosenne śniadania. Jajka, szczypiorek, twarożek :) Zrobiłam się głodna na noc :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pasta i bułeczki są fit, myślę więc, że zjedzone wieczorem nie zrobiłyby dużej szkody:D Też uwielbiam twarożek, ale najbardziej świeżą zieleninę:D Pozdrawiam!

      Usuń
  9. Pięknie podane, wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Oprawa zawsze powoduje, że posiłek staje się jeszcze bardziej przyjemny:)

      Usuń
  10. Witam czy posiada Pani jeszcze sukienkę Zuza marki Tatuum?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam. Owszem, mam tę sukienkę i bardzo ją lubię:)

      Usuń
  11. Gdyby chciala Pani sprzedać chetnie odkupie;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj niestety nie zamierzam na razie pozbywać się tej sukienki, za bardzo ją lubię:)

      Usuń
  12. Pasty w takiej odsłonie nie znałam. Ale na pewno wypróbuję przepis.
    Piękny ten kwiatowy motyw.
    Pozdrawiam :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Przepis polecam:)
      Słonecznego i udanego weekendu życzę!

      Usuń
  13. Ależ piękny wiosenny stół. Pasta i świeże domowe bułeczki wyglądają niesamowicie apetycznie.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję:) Wiosenne klimaty zawsze radują, tym bardziej, że marzec do tej pory bardziej zimowy był... dopiero dzisiaj widzę jakiś przełom w pogodzie:) Pozdrawiam cieplutko:)

      Usuń
  14. Fajny patent na połączenie jajek i awokado:-) Przepis zabieram i wypróbuję w najbliższym czasie bo do tej pory pastę jajeczną tylko z majonezem lub jogurtem robiłam.
    Na tak podane śniadanko z przyjemnością bym wpadła:-))
    Pozdrawiam serdecznie:-))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pastę polecam, zwłaszcza teraz, gdy jajo króluje na stole każdy nowy przepis godny jest wypróbowania:)
      Takim śniadankiem chętnie bym Cię ugościła... od początku pandemii moje życie towarzyskie jest mocno ograniczone i bardzo już tęsknię za czasem, kiedy swobodnie będę mogła organizować biesiadne spotkania
      Pozdrawiam i dobrego weekendu życzę:)

      Usuń