28.06.2021

Owocowe crumble

Witajcie
Powroty bywają z reguły ciężkie... Z pomocą przyszedł mi zaległy post, który ukazać miał się w szczycie rabarbarowego sezonu, czyli na początku czerwca. Cóż, nie doczekał się wtedy publikacji, zabrakło mi czasu, ale i serca do blogowania. Blogger nie ułatwia sprawy, na moim blogu pojawiły się jakieś problemy techniczne,  co skutecznie zniechęciło mnie do aktywności na nim. 


Przepis na deser z zaległego postu jest bardzo uniwersalny i do wykorzystania przez cały owocowy sezon. Wystarczy zamiast rabarbaru użyć innych owoców, a  lato dopiero się rozkręca, więc będzie w czym wybierać - czereśnie, agrest, porzeczki, maliny, wiśnie, brzoskwinie, śliwki, jabłka, gruszki, same pyszności.

Składniki 
Owocowy spód
  • 750g rabarbaru pokrojonego na kawałki wielkości ok. 1 cm
  • 60g brązowego cukru
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
 Kruszonka
  • 150g mąki pszennej
  • 110g masła w temp. pokojowej
  • 3 łyżki cukru wanilinowego (opcjonalnie)
  • 3 łyżki brązowego cukru
Wykonanie
Kawałki rabarbaru wrzucić do garnka, dodać masło, cukier, wanilię i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszać i podgrzewać na małym ogniu do roztopienia masła i zaróżowienia rabarbaru, około 5 do 7 minut. Następnie przełożyć wszystko równomiernie do formy o średnicy 25 cm. 
Mąkę, masło, oba cukry włożyć do miski i wyrabiać palcami, aż powstanie kruszonka, którą później posypujemy owocowy spód.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C przez ok. 35 minut lub do zarumienienia się ciasta.  Crumble możemy serwować na ciepło z kulką lodów lub wystudzone i posypane cukrem pudrem.  Ilość cukru i skrobi ziemniaczanej w przepisie zależy od rodzaju owoców, których użyjemy na spód. 

Owocowe crumble to mój  faworyt wśród letnich wypieków.  Proste, a zarazem wspaniałe,  w pełni oddające smaki lata.  A do tego szybkie i łatwe w przygotowaniu. 

Ostatniej soboty podałam swoim gościom brzoskwiniowe crumble z kokosową kruszonką. Ciasto zniknęło błyskawicznie i do ostatniego okruszka 😋 Smakowało bardzo!

Crumble z rabarbarem

owocowe crumble


Pozdrawiam serdecznie
         Ania

31.05.2021

Majowe bukiety

 Witajcie
Na koniec miesiąca i dobry początek tygodnia chcę zaprezentować moje majowe bukiety.
🌷🌷🌷
W maju oczywiście nie mogło zabraknąć lilaków. Tu w okolicy rośnie ich bardzo dużo, kiedy zaczynają kwitnąć tworzą wspaniałe przydrożne szpalery. Bukiet bzu to pachnąca obfitość w wazonie, uwielbiam.



Pigwowiec w tym roku zakwitł dużo później, niż zwykle.  Ale kiedy już obsypał się gęstym kwieciem wyglądał niemal, jak gorejący krzew. Jego smukłe gałązki nadają się idealnie na minimalistyczne bukiety. 

Czerwony krzew

Kokoryczka to pospolita roślinka, która często porasta zacienione polany i brzegi lasu.  Ale wstawiona do wazonu wygląda niesamowicie elegancko i długo zachowuje świeżość.  Ma pięknie rozstawione ciemnozielone liście i delikatne dzwonkowate kwiatuszki.

Majowe bukiety

Oprócz okazalszych bukietów lubię też te malutkie, które można, jakby mimochodem porozstawiać w najróżniejszych miejscach domu.  Kwiatów w moim ogrodzie jest coraz więcej, więc i materiału na bukiety nie brakuje.  A roślinki lubią, jak podbieramy im trochę kwietnych łodyżek, pobudzone lepiej  rosną 🌿 

Kwiatki z bajki

Pozdrawiam cieplutko
         Ania