16.03.2021

Wiosenne śniadanie

 Witajcie
Im bliżej świąt, tym jajko coraz bardziej zyskuje na popularności.  To jego czas... w dekoracjach, stroikach,  potrawach i wreszcie  w koszyczku ze święconką,  wtedy to urasta do rangi symbolu, symbolu odrodzenia.  Jako zalążek nowego życia jajo zawiera wiele cennych składników odżywczych.  Choć pamiętam czasy, kiedy uważano je głównie za źródło  złego cholesterolu.  Na szczęście japońscy naukowcy szybko zdjęli z niego to niesłuszne odium.  Jajo bowiem to cenne źródło witamin, minerałów, białka i dobrych kwasów, warto zatem  uwzględnić je w swojej diecie.  Z jajek można zrobić mnóstwo fantastycznych dań.  Dzisiaj chcę podzielić się jednym  z nich. Zapraszam na  prosty przepis na moją ulubioną pastę jajeczną.  


 Składniki
  • 2 duże jaja 
  • 1 dojrzałe awokado 
  • nieduża zielona lub żółta papryka
  • szczypiorek
  • odrobina soku z cytryny
  • sól, pieprz 
Przygotowanie
Obrane i ugotowane na twardo jaja kroimy w niedużą kostkę.  Identycznie postępujemy z umytą papryką. Do miski wrzucamy połówki awokado i rozgniatamy je widelcem na papkę, skrapiamy sokiem cytryny, dodajemy resztę składników, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość i na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem. 

Smarowidło jest delikatne w smaku,  z fajnie chrupiącą papryką i co najważniejsze bez dodatku kalorycznego majonezu.  Zaserwowałam je  ze świeżo pieczonymi razowymi bułeczkami i szczypiorkiem z ogródka.  Aby przywołać trochę wiosny na stole wykorzystałam sprawdzony sposób, czyli pastele i motyw roślinny.  I tak śniadanko zyskało delikatną, świeżą wręcz łąkową oprawę.

Wiosenne śniadanie

Jajeczna pasta

W aranżacji stołu wykorzystałam kubki i kieliszki na jaja /Pepco/ nożyki do smarowania pieczywa /Tchibo/ talerz w wytłaczane zające /TkMaxx/ talerze /Kik/ obrus lniany /H&M Home/  Ceramikę w kwiatowy motyw identyczny z tym na podstawkach do jaj będzie można nabyć w najbliższy czwartek w Pepco.  Sama zamierzam dokupić talerzyki i być może miseczki. Bardzo podoba mi się ten delikatny motyw kwiatowy i nieregularny brzeg naczyń.  


Wiosenny stół

Pozdrawiam cieplutko
         Ania

11.03.2021

Kuchenne nowości

 Witajcie
Dziś zapraszam do mojej kuchni na małą prezentację paru nowych dodatków.  
Pusty kawałek ściany nad kuchennym oknem chciałam zagospodarować już dawno. Pomysłów miałam wiele, ale część zaraz po przemyśleniu odrzucałam. Najpierw chciałam zrobić tam mini galerię z rycinami ziół.  Ale to ściana nad zlewem - narażona  na opary gorącej wody itp. Więc obrazki za szybką wydały mi się mało praktyczne.  Później myślałam o półce lub relingu na ceramikę. Z tego pomysłu też szybko zrezygnowałam, wolę jednak,  gdy kubki nawet te najbardziej ozdobne stoją w witrynie za szybą...  Myślałam jeszcze o listwie magnetycznej, farbie tablicowej...  w końcu stanęło na szyldzie z napisem.  Ostatnio zmobilizowałam się do działania - przeszukałam internet i znalazłam ten prosty w formie szyld /Gaya.design/  Uważam, że fajnie wkomponował się w całość kuchennej zabudowy, a ściana wreszcie nie zieje pustką.


 Drugą nową rzeczą w mojej kuchni jest jutowy chodnik /H&M Home/  Chciałam trochę ocieplić  szary, monotonny gres, oczywiście wizualnie, bo sama podłoga jest podgrzewana 😀  Chodnik choć jutowy okazał się dość przyjemny w dotyku, można po nim swobodnie chodzić na bosaka. Jest bardzo starannie wykonany w ciepłym, naturalnym kolorze, wniósł dużo przytulności do wnętrza.


Szyld na ścianę

Jutowy chodnik

Inne kuchenne nowości to drobne detale użytkowo - ozdobne. Różowy,  ceramiczny pojemnik /Tk Maxx/ koszyczek z drewnianych listewek /AliExpress/ i obrazek zrobiony z plakatu na puszyste naleśniki /plakat to prezent z lutowego numeru Weranda Country/  Powoli wprowadzam kolory do swoich wnętrz... bo kolory to najlepszy sposób, by obudzić siebie i dom z zimowego snu.

Dodatki w kuchni


Pozdrawiam cieplutko
         Ania