Witajcie
Im bliżej świąt, tym jajko coraz bardziej zyskuje na popularności. To jego czas... w dekoracjach, stroikach, potrawach i wreszcie w koszyczku ze święconką, wtedy to urasta do rangi symbolu, symbolu odrodzenia. Jako zalążek nowego życia jajo zawiera wiele cennych składników odżywczych. Choć pamiętam czasy, kiedy uważano je głównie za źródło złego cholesterolu. Na szczęście japońscy naukowcy szybko zdjęli z niego to niesłuszne odium. Jajo bowiem to cenne źródło witamin, minerałów, białka i dobrych kwasów, warto zatem uwzględnić je w swojej diecie. Z jajek można zrobić mnóstwo fantastycznych dań. Dzisiaj chcę podzielić się jednym z nich. Zapraszam na prosty przepis na moją ulubioną pastę jajeczną.
Składniki
- 2 duże jaja
- 1 dojrzałe awokado
- nieduża zielona lub żółta papryka
- szczypiorek
- odrobina soku z cytryny
- sól, pieprz
Obrane i ugotowane na twardo jaja kroimy w niedużą kostkę. Identycznie postępujemy z umytą papryką. Do miski wrzucamy połówki awokado i rozgniatamy je widelcem na papkę, skrapiamy sokiem cytryny, dodajemy resztę składników, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy całość i na koniec posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Smarowidło jest delikatne w smaku, z fajnie chrupiącą papryką i co najważniejsze bez dodatku kalorycznego majonezu. Zaserwowałam je ze świeżo pieczonymi razowymi bułeczkami i szczypiorkiem z ogródka. Aby przywołać trochę wiosny na stole wykorzystałam sprawdzony sposób, czyli pastele i motyw roślinny. I tak śniadanko zyskało delikatną, świeżą wręcz łąkową oprawę.
W aranżacji stołu wykorzystałam kubki i kieliszki na jaja /Pepco/ nożyki do smarowania pieczywa /Tchibo/ talerz w wytłaczane zające /TkMaxx/ talerze /Kik/ obrus lniany /H&M Home/ Ceramikę w kwiatowy motyw identyczny z tym na podstawkach do jaj będzie można nabyć w najbliższy czwartek w Pepco. Sama zamierzam dokupić talerzyki i być może miseczki. Bardzo podoba mi się ten delikatny motyw kwiatowy i nieregularny brzeg naczyń.
Pozdrawiam cieplutko
Ania