20.12.2019

Świąteczne wianki

Witajcie
Wśród świątecznych dekoracji nie może u mnie zabraknąć wianków. Bardzo lubię ten rodzaj ozdoby, szczególnie na głównych drzwiach wejściowych.  To jakby komunikat i oznaka naszej celebracji świąt.  Mój wianek zewnętrzny jest dość skromny. Na jedlinie wiszą wyłącznie dzwoneczki, kiedy otwieram bądź zamykam drzwi wydają  przyjemny dźwięk i to jest niebywały urok tego wianka.


Zrobiłam też parę wianków na metalowych obręczach z Ikei (wiele zachodu włożyłam w ich kupno, to był chyba najbardziej chodliwy towar przed świętami, obręcze znikały, jak świeże bułeczki) Wianki na kołach też nie są zbyt wystawne, do ich wykonania użyłam jedynie zielonych gałązek, paru słomianych i filcowych ozdób oraz kawałka wstążki...








Ledowe choineczki na zdjęciach poniżej to nowy nabytek.  Kupiłam je w Jysk w dobrej,  obniżonej cenie (dla zainteresowanych tutaj)  Zaświecone prezentują się bardzo klimatycznie.  Wbite w doniczki mogą być oryginalną dekoracją tarasu czy balkonu. 



Pozdrawiam serdecznie
         Ania

17.12.2019

Łakocie zapuszkowane, czyli wielkie pieczenie świątecznych ciasteczek

Witajcie kochani
Przedświąteczne pieczenie ciasteczek to u mnie tradycja. Uwielbiam ten moment, ten aromat i cóż... ten smak.  Kiedy mój synek był jeszcze małym chłopcem  miałam w nim gorliwego pomagiera.  Z wielką radością wykrawał i ozdabiał pierniki, dziś z taką samą radością je konsumuje. Syn wyrósł i z kuchcika - pomocnika awansował na testera ciasteczek, a ja wypiekam w pojedynkę.  Robię to jednak z wielką przyjemnością i nie wyobrażam sobie świąt bez domowych wypieków.  W tym roku  spod mojej ręki wyszło chyba ze 100 ciasteczek w trzech smakach - piernikowym, migdałowym i maślanym. 



świąteczne wypiekanie

Pierniki upiekłam wg przepisu Doroty z bloga MojeWypieki (dla zainteresowanych przepis tutaj ) Recepturka jest bardzo prosta, a ciasteczka pyszne i miękkie, można więc,  piec je przed samymi świętami.  Przepis ten wykorzystywałam wiele razy, polecam go szczególnie zabieganym oraz stawiającym pierwsze kroki w kuchni. 



Ciasteczka migdałowe cieszą się u mnie największym powodzeniem. Lekko kruche, nie za słodkie z delikatnym posmakiem migdała, idealne do kawy... Przepis znajdziecie tutaj


Ciasteczka maślane z nutą cynamonu to mój cukierniczy debiut.  Zobaczyłam je na blogu  Anity , która wraz z poleceniem dołączyła zdjęcia. Ciastka na zdjęciach wyglądały tak kusząco, że postanowiłam je upiec.  Okazały się rewelacyjne, wchodzą zatem na stałe do zestawu moich ulubionych.   Pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach...  miód-malina!  Dodatkowym plusem jest ciasto, które nadaje się do stemplowania i wyciskania wzorków wałkiem.  Przepis znajdziecie tutaj



Ciasteczka piekłam w sobotę, dziś jest wtorek - zawartość puszek bardzo się uszczupliła, więc przede mną chyba jeszcze jedno pieczenie frykasów 😆

świąteczne pieczenie ciasteczek



pierniczki

Pozdrawiam serdecznie
         Ania