Witajcie
Jutro tłusty czwartek i choć w tym dniu królują pączki oraz faworki, ja chciałabym podzielić się z Wami przepisem na puszyste, aromatyczne ciasto drożdżowe. Polecam je wszystkim, którzy nie gustują w tradycyjnych, karnawałowych wypiekach, a chcieliby przygotować na zapusty coś naprawdę pysznego. Od momentu kiedy moja siostrzenica poczęstowała mnie jeszcze ciepłym, świeżo upieczonym cynamonowcem - zakochałam się w jego smaku i na stałe wciągnęłam go na listę moich ulubionych ciast. Przepis pochodzi ze strony domowe-wypieki.pl, ale moja jego wersja jest trochę odchudzona:)
Składniki na ciasto
- 400 g mąki pszennej
- 150 ml lekko podgrzanego mleka
- 20 g drożdży świeżych lub paczuszka instant (7g)
- 50 g cukru
- szczypta soli
- 2 jaja w temp. pokojowej
- 50 g masła
- 50 g masła
- 70 g cukru brązowego
- 1 łyżka cynamonu
Najpierw przygotowujemy drożdżowy zaczyn. Do lekko ciepłego mleka dodajemy łyżkę cukru, pokruszone drożdże i 4 łyżki mąki. Delikatnie mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 10 minut. / Jeśli do przygotowania ciasta używamy drożdży instant, to nie robimy zaczynu, a susz wsypujemy po prostu do mąki i następnie dodajemy pozostałe składniki/ W międzyczasie roztapiamy masło i odstawiamy je, by przestygło. W dużej misie mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy jaja, przestudzone masło i drożdżowy zaczyn. Ciasto wyrabiamy mikserem używając końcówek z hakiem. Wyrobione, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, by podwoiło swoją objętość (ok. 1 -1,5 godz)
Paski układamy jeden na drugim i kroimy je w poprzek (wzdłuż krótszego boku) na sześć kawałków o wymiarze 5x10cm.
Powstałe kawałki wkładamy do formy dłuższym bokiem. Keksówkę przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia, do momentu, aż ciasto wypełni blaszkę. Wierzch smarujemy resztką masła i posypujemy mieszanką cukru z cynamonem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180° przez 30-35 minut. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło możemy górę przykryć papierem do pieczenia. Po wyjęciu pozostawiamy go w blaszce jeszcze przez ok. 30 minut, a następnie studzimy na kratce.
Polecam to ciasto... pachnie obłędnie, a smakuje jeszcze lepiej... gdy oderwiecie sobie kawałek, to gwarantuję, że nie poprzestaniecie na jednym😋😋😋
Pozdrawiam cieplutko
Ania
Ania draga,
OdpowiedzUsuńImi pot imagina mirosul din bucatarie... si gustul !!!
Imbratisari,
Mia
Tak pachnie dom:)
UsuńPozdrawiam serdecznie:)
Przepis już zapisałam.Narobilas mi smaka. Piękne zdjęcia. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńPolecam, przepis może wydaje się skomplikowany, ale w rzeczywistości jest prosty, a ciasto... pychota:)
UsuńPozdrawiam cieplutko:)
My na razie eksperymentujemy z paczkami, a pozostałe jajka posłużą do zrobienia kokosanek.
OdpowiedzUsuńTwój szarpaniec aż tutaj mi zapachniał cynamonem.
Pozdrawiam.;)
W tym roku sprzeciwiłam się tradycji:))) Wszystko co smażone na głębokim tłuszczu nie służy mi ostatnio, więc odpuściłam sobie pączki, faworki czy oponki... Kokosanki uwielbiam, mniam:) Pozdrawiam serdecznie:)
UsuńWygląda pysznie i na pewno taki jest:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńJest smaczny i wciągający, tak lekko i przyjemnie odrywa się kolejne płaty:))) Pozdrawiam cieplutko:)
UsuńReally looks delicious I will try this recipe 👏👏 👍
OdpowiedzUsuńthank you ANIA so mush for this recipe. 💯 ❤️
i just heard on the news that the large numbers of displaced on the Ukrainians of the Polish border is really a tragedy.
I hope that the Polish government will provide all the support to these people .
I wish you good times .
Mahmoud
The cake is very, very delicious 😋😋😋
UsuńThere is a war in Ukraine. The Baltic countries and Poland fear that they will also be the target of Putin's aggression. Over 600,000 Ukrainian refugees have already arrived in Poland. We help, but it is not the government, but us, private people. We help with all our heart, because war is a huge tragedy. Regards, take care of yourself :)
Wygląda mega apetycznie. Gdyby nie brak czasu, to już bym biegła do kuchni piec :)
OdpowiedzUsuńJest pyszniutki, ale jak każde drożdżowe wymaga uwagi i czasu:) Uściski:)
UsuńPo takim poscie mam ochote na herbate z ciachem :-)Musze wyprobowac ten przepis!
OdpowiedzUsuńA on właśnie taki "akuratny" do herbatki lub kawki:)
UsuńPozdrawiam cieplutko:)
Cynamonowiec wygląda apetycznie. Robiłam podobne ciasto nadziewane masłem czosnkowym, Teraz musze spróbować z cynamonem, który uwielbiam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alina
Taka wytrawna wersja ciasta musi być równie dobra. Muszę kiedyś zrobić. Pozdrawiam:)
Usuńojeju ale to pachnieć musi:)
OdpowiedzUsuńPrawda:) Wnika w nozdrza i spływa na kubki smakowe:)
UsuńAle smakowicie wygląda! Zapisuję sobie przepis :)
OdpowiedzUsuńMa oryginalną formę dzięki tym odrywanym płatom, a i smakuje wybornie:)
UsuńDziękuję za przepis. Chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńPolecam:) U mnie ostatnio to ciasto jest praktycznie co weekend. Wszystkim smakuje. Pozdrawiam cieplutko:)
Usuń