6.05.2018

Makaron z szałwią, masłem i orzechami

Witajcie
Cała Polska grilluje, a u Ani makaron 😜 Trochę to zabrzmiało, jak prowokacja 🤣 Cóż poradzę... uwielbiam makaron, zwłaszcza w czasie, kiedy mogę go doprawić ziołami z własnego ogródka. Ciepły kwiecień spowodował, że mój zielnik pęka w szwach, rośliny rosną w ekspresowym tempie.  Nic, tylko rwać i jeść...aromatyczne, zielone, zdrowe! A szałwia to kwintesencja zdrowia, jej łacińska nazwa salvus oznacza dosłownie...zdrowie.  



Do przygotowania makaronu z szałwią potrzebujemy tylko pięciu składników, a czas gotowania zajmie tylko tyle, co ugotowanie makaronu.  Proste, szybkie i wyśmienite w smaku danie...Polecam!

Składniki na 2 osoby
- 200 do 250 g makaronu typu kokardki lub wstążki
- 70 g posiekanych lub zblendowanych orzechów włoskich
- 30 g masła
- 30 g starkowanego sera typu parmezan lub pecorino
- ok. 15 listków szałwi ( z szałwią nie możemy przesadzić, zbyt duża jej ilość spowoduje gorycz)


Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. W międzyczasie siekamy orzechy, tarkujemy ser. W rondlu lub na dużej patelni roztapiamy masło i wrzucamy do niego liście szałwi. Smażymy je ok. 2 minut, od czasu do czasu delikatnie mieszając. Liście zbrązowieją, a po kuchni rozniesie się wspaniały aromat :) Następnie na patelnię wrzucamy odsączony makaron, mieszamy tak, by połączył się z sosem, dodajemy orzechy i parmezan, ponownie mieszamy, a gdy ser delikatnie się roztopi...danie jest gotowe. Smacznego 😊 








Ściskam
        Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz