20.12.2024

Adwent'2024

 Witajcie♥︎♥︎♥︎
Adwent to radosny czas oczekiwania... u mnie w tym roku niestety głównie biegania... Grudzień mija mi w tempie błyskawicy, ledwo za nim nadążam:) Za chwilę ostatnia niedziela adwentu, a mój dzisiejszy post  bazuje na zdjęciach z jego drugiej niedzieli... To wtedy  wystartowałam ze świąteczną dekoracją domu, brakuje w niej tylko świeżych, zielonych motywów. Zamierzam uzupełnić je w ten weekend, także post z choinką na pewno pojawi się jeszcze na moim blogu przed świętami:)


W ramach przedświątecznego wyciszenia i zadumy planowałam samodzielne wykonanie paru ozdób - gwiazdy z filtrów do kawy (instrukcja tutaj, blog Rebecci to kopalnia wspaniałych pomysłów i mnóstwa DIY) oraz świec z oryginalnym zdobieniem (tutaj) Niestety, ograniczony czas, ale też i moja cierpliwość, która w tym okresie bywa nadwyrężana zweryfikowały plany i zmusiły mnie do pójścia na łatwiznę. Papierowe gwiazdy kupiłam w Jysk, a świece do adwentowego wieńca, po paru nieudanych próbach ich nacinania w ostateczności pozostawiłam gładkie:)


 Jysk w tym roku miał bardzo bogatą i gustowną ofertę świąteczną, dlatego też, oprócz gwiazdek skusiłam się na zakup paru innych drobiazgów (zdjęcie poniżej) Urzekł mnie ten delikatny motyw choinki🌲🌲🌲


Pozdrawiam cieplutko
         Ania

30.11.2024

Makaron z dodatkiem pesto z pora i mięty

Cześć♥︎♥︎♥︎
Własny ogródek to świetna sprawa. Ciepła jesień wydłuża wegetację i pozwala długo cieszyć się świeżą zieleniną. Ze swojego warzywnika czerpałam w zasadzie do pierwszych, większych przymrozków. Por to warzywo odporne na spadki temperatur i u mnie najczęściej, jako ostatnie opuszcza grządki. Bardzo je lubię, dlatego też często gości na moim stole. Dzisiaj podzielę się z Wami przepisem, z udziałem pora właśnie:)


Składniki /na dwie osoby/
  • trzy średniej wielkości pory
  • garść świeżej mięty
  • garść orzeszków pinii
  • po pół garści migdałów i nerkowców (lub innych orzechów)
  • ząbek czosnku
  • oliwa
  • przyprawy: sól, pieprz, oregano
  • 200 - 250g makaronu (u mnie spaghetti)

Przygotowanie
Oczyszczonego pora kroimy na kawałki i dusimy wraz z miętą na odrobinie oliwy ok. 8 min. (do miękkości i wchłonięcia wody)  Orzechy i migdały blendujemy z czosnkiem, następnie dodajemy do nich lekko przestudzoną zawartość patelni, podlewamy troszkę oliwą i blendujemy na gładką masę. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu, po odcedzeniu delikatnie łączymy go z pesto, dodajemy świeżo mielony pieprz i szczyptę oregano. Na talerzu posypujemy tartym parmezanem.  Przepis jest banalnie prosty, a makaron wychodzi naprawdę wyborny. Dodatek mięty w pesto daje fajną nutę wyrazistości całemu daniu. 


Listopad właśnie dobiega końca - dla wielu ten fakt to ulga, dla mnie, jak zwykle lekkie zdziwienie szybkim przemijaniem czasu...

cóż, trzeba robić miejsce grudniowi🎄❤️🎄


Pozdrawiam cieplutko
         Ania