21.02.2015

Bel far niente :-)

Dzień dobry
Bel far niente-w dosłownym tłumaczeniu znaczy-piękne nieróbstwo :-) Dla wielu nieróbstwo kojarzy się raczej z czymś złym i brzydkim (ale nie dla Włocha!!!) Tak niedawno jeszcze, każda chwila bezczynności powodowała u mnie ogromne wyrzuty sumienia (bo przecież jest tyle rzeczy do zrobienia...) Na szczęście praktyka jogi uświadomiła mi, jak ważny jest relaks, dobry relaks. Bezczynność- piękna, czy nie-po prostu jest nam potrzebna!
Książka, film, spacer, ulubiona muzyka-każdy z nas ma własny, wypróbowany sposób na odprężenie. To są przyjemności, które na chwilę odrywają nas od trosk życia codziennego. Jednak głębszy relaks polega na wyciszeniu naszego umysłu, nie zajmowaniu go czymś- nawet przyjemnym. Stan, w którym jesteś-tu i teraz-stan, w którym myśli swobodnie i niezauważalnie przelatują przez Twoją głowę... Umysł nie lubi bezczynności, albo grzebie w zamierzchłej przeszłości, albo zajmuje się nieznaną przyszłością, jego wyciszenie jest dość trudne, ale poprzez trening można go poskromić :-) Taki "reset" jest nam potrzebny, nam żyjącym w świecie pędu i wiecznej pogoni za nie wiadomo czym...
Mnie pomaga natura, ma moc kojącą i tyle piękna w sobie, że gdy człowiek je dostrzeże musi zwolnić i zatrzymać się choćby na chwilę :-)
Jest weekend, życzę zatem spokoju i zamieszczam parę zdjęć ze słodkim lenistwem w tle ;-)
Pozdrawiam
  Ania








13.02.2015

Walentynkowe migdalenie :-)


Witam serdecznie
U mnie, jak co roku zresztą, nie może zabraknąć walentynkowych słodkości. Od rana wypiekam różnej wielkości serducha o smaku migdałowym, bo kiedy mamy się migdalić, jak nie w Walentynki???
Jakiś czas temu kupiłam w Tk Maxx bardzo praktyczne foremki do wykrawania ciasteczek. Są różnej wielkości, dzięki czemu mogłam wykroić ciasteczka z dziurką, ciasteczka z wgłębieniem na powidła, efekt zobaczycie na zdjęciach :-)

Ciasteczka z migdałową nutą...
- 40 dkg mąki pszennej
- 20 dkg masła
- 10 dkg cukru pudru (u mnie ksylitol)
- 3 jaja
- opakowanie zmielonych migdałów (czyli 200g)
- łyżka likieru amaretto lub syropu ze skórki pomarańczowej (można pominąć)

Mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy cukier, pokrojone w kawałki masło i pozostałe składniki. Ciasto sprawnie zagniatamy (dzięki mielonym migdałom będzie dość wilgotne i tłuste) Stolnicę podsypujemy mąką, ciasto wałkujemy na grubość ok.5 mm, wykrawamy ciasteczka, układamy na wyłożonej papierem blaszce ( podczas pieczenia nie zwiększają swojej objętości, możemy zatem ułożyć je blisko siebie) ciasteczka smarujemy rozbełtanym z łyżką wody żółtkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 7 do 9 minut.









Pozdrawiam i życzę Wyjątkowych Walentynek
Ania