4.09.2014

Na grecką nutę :-)

Wakacje, wakacje i po wakacjach....Koniec letniej bumelki, pora wracać do szkoły, pracy, nowych wyzwań i przedsięwzięć. Ja wakacje pożegnałam fetą (dosłownie), słoneczny weekend pozwolił na urządzenie małej biesiady w bałkańskim stylu. Było czerwone wino, oliwki, pieczywko i pyszne smarowidło na bazie sera typu feta. Nawet moja bluzka, zakupiona na letniej wyprzedaży w Sisley wpasowała się idealnie w klimat :-) Zaczął się rok szkolny, więc temat kanapkowych smarowideł jest jak najbardziej na czasie. Oto przepis:

Kanapkowe smarowidło z fety.
- kostka sera typu feta
- pęczek szczypiorku
- pęczek natki pietruszki (lub kolendry)
- szczypta białego pieprzu
Szczypiorek i natkę siekamy drobniutko, pakujemy razem z fetą do blendera, dodajemy odrobinę pieprzu i miksujemy do uzyskania gładkiej masy.Gotowe! Do tego pieczywko, oliwki i mamy pyszną przekąskę, przygotowaną w bardzo krótkim czasie. Oliwki, żeby nie obeschły, podaję w zalewie. Do ich wyławiania polecam "dziurawą" łyżeczkę. Swoją kupiłam w Duce. Pozdrawiam.










21.08.2014

W marynistycznym stylu.

Witam :-) 
Wakacje powolutku dobiegają końca. Kolejne, pracowite lato, w większości spędzone na wsi...Trochę brakuje mi urlopu, takiego z prawdziwego zdarzenia, błogiego relaksu, najlepiej na nadmorskiej plaży...Z tęsknoty za morzem, zaprosiłam je do swojego domu, w kilku prostych przedmiotach :-) Pozdrawiam.

powłoczki na jaśki h&m home  

morskie mydełko-mydlarnia u Franciszka

latarenka-Ikea

lampka-TK Maxx




31.07.2014

Szanuj zieleń!

Witam, witam, witam....Kiepskie to moje blogowanie ostatnio, przegrywa z "obrabianiem" działki na wsi. Dopiero teraz, ze względu na upały, trochę przystopowałam :-) A upały - nie do wytrzymania - nie da się wydajnie pracować, myśleć, nie mówiąc już o gotowaniu. Jemy głównie zieleninę, czyli sałatki w różnych odsłonach. Pyszna, świeżutka sałata, prosto z ogródka (wysiałam wiele odmian - rukolę, roszponkę, lodową, masłową, dębolistną) plus mozzarella i pomidory, lub sałata plus tuńczyk i pomidory, lub sałata plus grilowany kurczak i pomidory, możliwości jest wiele.Sałatki doprawiam sosem winegret.

Recepturka na sos:
- oliwa z oliwek (pół szklanki)
- 3 zmiażdżone ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- pół łyżeczki miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego lub winnego
Składniki łączymy i mieszamy ze sobą.

Zielenina idealna na upały, więc szanujmy zieleń i jedzmy na zdrowie. Pozdrawiam.