30.11.2013

Mała galanteria.

Jak co roku o tej porze zaczynam wzmożone "kursowanie" po sklepach. Głównie w poszukiwaniu prezentów dla najbliższych, świątecznych dekoracji, ale też ciekawych ubrań i butów, które - jeśli dotrwają do posezonowej wyprzedaży - zakupię :-))) Oczywiście mam swoje ulubione marki. Jeśli chodzi o wystrój wnętrz są to Ikea, Home & You i TK Maxx. Tę ostatnią lubię chyba najbardziej za oryginalność dodatków, krótkie serie wzorów i niewygórowane ceny. Do działu z ubraniami nie zaglądam, ale jakiś czas temu zatrzymałam się na dłużej przy półkach z galanterią. No i kupiłam dwie małe, skórzane torebunie :-) - idealne na spotkania towarzyskie ( których w najbliższym czasie z pewnością nie zabraknie )







kubeczek do kawy - Home & You ,  torebka  Alberta di Canio - TK Maxx 
kubeczek - Home & You, torebka  Marina Galanti - TK Maxx      
Pozdrawiam, a wszystkim wybierającym się na Andrzejki życzę samych pomyślnych wróżb!



28.11.2013

Świąteczne dekoracje.



Świątecznie - napędowa machina ruszyła pełną parą ! W telewizji - świąteczne reklamy, w sklepach - świąteczny asortyment, przystrojone witryny i  pierwsze promocje, przed centrami handlowymi stanęły już ogromne choinki...Czas poszukać inspiracji i pomyśleć o świątecznych dekoracjach :-) W tym roku zaczynam przygotowania  wcześniej, bo nie ma nic gorszego, niż uczucie, że święta tuż, tuż, a my daleko w lesie. Kupiłam już kartki świąteczne, akcesoria do pakowania prezentów ( mikołajki za 8 dni ), zrobiłam grafik prac porządkowych, przygotowałam świąteczne menu. Grunt to dobra organizacja!
Wstawiam kilka zdjęć zeszłorocznych dekoracji. Trzymajcie się cieplutko :-)









25.11.2013

Pumpkin day.



Witam. Za miesiąc Święta Bożego Narodzenia :-) Na blogach pojawiły się pomysły na adwentowe stroiki, kalendarze, propozycje prezentów, przepisy na pierniczki i karpia..A u mnie co? Wielka, pomarańczowa, pękata dynia - królowa jesieni! W tym sezonie wyjątkowo późno...Przyznam, że wolę ją bardziej,  jako dekorację, niż danie, choć powoli zaczynam się do niej przekonywać :-) A poza tym gotuję nie tylko dla siebie, muszę uwzględniać gusta wszystkich domowników :-) Praca z dynią przebiegała w trzech etapach:
Etap I - rozpoławianie, wydrążanie, ćwiartowanie, obieranie, siekanie....uff...w zależności od gabarytów warzywa etap mniej lub bardziej czasochłonny.
Etap II - gotowanie.
Etap III - najprzyjemniejszy - konsumowanie.
Tak, czy siak w kuchni spędziłam prawie cały dzień, a oto efekty:



Zupa z dyni z mlekiem kokosowym - przepis znajdziecie na stronie - przyslijprzepis.pl - polecam.
Tarta z dynią i serem pleśniowym - połączenie delikatnej dyni z ostrym smakiem sera, to kompozycja, którą warto poznać.
Spód do tarty ( na formę o średnicy 26 cm.)
- 250 g mąki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody ( 5 łyżek )
- szczypta soli
Do mąki dodajemy zimne, pokrojone na małe kawałeczki masło, siekamy je jeszcze nożem, dodajemy sól, żółtko i wodę, szybko zagniatamy, formujemy kulę, zawijamy ją w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 min. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Schłodzone ciasto należy rozwałkować i wyłożyć nim formę, wylepić brzegi. Następnie nakłuwamy ciasto widelcem i zapiekamy go na lekko złotawy kolor, ok. 15-20 minut.
Składniki na górę;
- pół kilograma oczyszczonego miąższu dyni pokrojonego w kostkę ( ok. 10 garści )
- 100 gram sera pleśniowego - ( ja użyłam błękitnego lazura )
- 1 jajko
- 150 ml śmietanki 30%
- 2 ząbki czosnku
- rozmaryn
- sól, pieprz
- odrobina masła
Kosteczki dyni podsmażamy na maśle, przed końcem smażenia dodajemy rozgnieciony czosnek, rozmaryn, szczyptę soli. Chwilę studzimy, w kubeczku łączymy śmietankę z jajkiem, odrobiną soli i pieprzu ( masę należy dobrze rozbełtać ) Dynię równomiernie wykładamy na podpieczony, kruchy spód, na nią ser pokruszony na kawałki, to wszystko zalewamy masą jajeczno- śmietankową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Zamiast kruchego ciasta możemy wykorzystać gotowe ciasto francuskie. Tarta jest pyszna, błyskawicznie znikała z talerzy. Zachęcam zatem do wypróbowania przepisu :-) Pozdrawiam

przed pieczeniem...
po...