22.01.2018

Grzane wino

Witajcie
Nie wiem, jak u Was, ale u mnie obficie sypnęło śniegiem i zaiskrzyło mrozem. Chyba zima przypomniała w końcu, że to jej czas...Na chłodne klimaty polecam grzane wino z miodem i korzennymi przyprawami. Aby je przygotować potrzebujemy:
-butelka czerwonego, wytrawnego wina (u mnie średniej klasy chianti)
-2 do 3 łyżek miodu
-goździki (ok.12sztuk)
-laska cynamonu
-szczypta gałki muszkatołowej (najlepiej świeżo starkowanej)
-gwiazdka anyżu
-1/4 łyżeczki zmielonego imbiru
-słodka pomarańcza
Wino podgrzewamy na małym ogniu (uważamy, żeby go nie zagotować) Wszystkie przyprawy rozgniatamy w moździerzu, kruszymy na małe kawałki, by wydobyć z nich, jak najwięcej smaku i aromatu, dodajemy do wina. Przyprawy możemy umieścić w silikonowym pojemniku do gotowania, ja takowego nie posiadam, więc na koniec po prostu przecedzam wino. Następnie dodajemy miód i delikatnie mieszamy, by się rozpuścił.  Grzaniec jest gotowy, gdy nabierze odpowiedniej temperatury i korzennego aromatu. Umyta i sparzona pomarańcza, pokrojona w plastry może służyć jako wkład do wina, można też wykorzystać ją do dekoracji kubka lub dzbanka. 









Pozdrawiam
         Ania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz