12.03.2016

Świąteczny pasztet

Witam
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami. Najwyższy czas pomyśleć o dekoracjach, uroczystym nakryciu stołu i oczywiście świątecznym menu. Ostatnio myślę głównie o jedzeniu, ale raczej nie z powodu nadchodzących świąt, tylko dyscypliny żywieniowej, jaką sobie narzuciłam na czas wielkiego postu :-) Dlatego dzisiaj wpis kulinarny....Przepis na pyszny pasztet dostałam od siostry kilka dobrych lat temu. Jest prosty, nie przekombinowany i zawsze się udaje.

Składniki
- 1 kg. wieprzowiny (szynka, łopatka bądź karczek)
- 70 dkg. surowego boczku 
- 40 dkg. podrobów drobiowych (np.20 dkg.wątróbki i 20 dkg. serduszek)
- 2 średnie cebule
- 2 średnie marchewki
- 2 korzenie pietruszki
- 4 jaja
- 1 pszenna bułka 
- sól, pieprz, mielona gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie

Wykonanie
Mięso i boczek kroimy na kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, 2 duże łyżki soli  i gotujemy ok. godziny. Następnie dokładamy obrane warzywa, czyli marchewki, korzenie pietruszki, cebule( w całości) i gotujemy do ich miękkości. Oczyszczone podroby gotujemy w osobnym garnku ok. 10 minut. Następnie całość odcedzamy i pozostawiamy do wystygnięcia.
Do wywaru pozostałym po gotowaniu mięsa wrzucamy bułkę, moczymy i odciskamy nadmiar rosołu. Ugotowane produkty dwukrotnie mielimy w maszynce lub thermomix, w kolejności - najpierw mięso i boczek, następnie podroby, warzywa i bułka. Przed dodaniem jajek próbujemy czy zmielone produkty są wystarczająco słone, wsypujemy szczyptę gałki, ewentualnie doprawiamy do smaku. Dodajemy cztery żółtka, mieszamy i na koniec dajemy pianę ubitą z białek. Całość delikatnie mieszamy napełniamy wysmarowane masłem keksówki i pieczemy godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Z podanych produktów wychodzą dwie średniej wielkości keksówki.
Pasztet jest wspaniały, zwłaszcza z chrzanikiem domowej roboty. Polecam!





Pozdrawiam
         Ania