11.12.2014

Wigilijne smaki (kruche paszteciki z farszem)

Witam serdecznie...
Co podać do wigilijnego barszczu, zamiast tradycyjnych uszek? Ja robię paszteciki z kapustą i grzybami. Smakują wybornie, wyglądają estetycznie (rozgotowane uszka w barszczu już niekoniecznie) Podaję przepis, gdyby ktoś chciał skorzystać, zapraszam :-)

Ciasto
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 8 łyżek masła
- 6 łyżek śmietany 30-procentowej
- 1 jajko
- sól (szczypta)
- 1 jajko do posmarowania ciasta

Farsz
- 50 dag kiszonej kapusty
- 8 dag suszonych grzybów
- 1 średnia cebula
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz (ewentualnie kminek, cząber)

Przygotowujemy ciasto: mąkę z solą i masło siekamy nożem. Dodajemy śmietanę, jajko i szybko zagniatamy. Następnie wkładamy ciasto do lodówki na godzinę. Masło, jajo i śmietana przed zagniataniem powinny być schłodzone.

Przygotowujemy farsz: cebulę obrać i drobno siekamy. Grzyby (wcześniej opłukane i namoczone) gotujemy, następnie po wystudzeniu kroimy na drobne kawałki. Kapustę odcisnąć, drobno posiekać, przesmażyć na oliwie z cebulką i grzybami. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi przyprawami.

Ciasto rozwałkowywać partiami na grubość kilku milimetrów i kroić w kwadraty o boku ok.10 cm.
Na środek każdego kwadratu nakładać łyżeczką farsz, a rogi zawinąć do środka, zlepiając brzegi rozmąconym jajkiem. Paszteciki posmarować jajkiem i piec 15-20 min w piekarniku nagrzanym do temp.190 stopni. Możemy przygotować je 2-3 dni wcześniej, przechowywać w lodówce, a przed podaniem podgrzać. Pychota :-) Robię zawsze z podwójnej porcji...

Pozdrawiam