07.02.2014

Makaron z anchois...


Witam serdecznie :-) Dzisiaj na blogu gotujemy....oczywiście danie z makaronem w roli głównej. Proste, szybkie i o wyrazistym smaku. Jedno z moich ulubionych dań - makaron z anchois. Polecam.


Składniki dla dwóch osób:
- opakowanie anchois ( puszka lub słoiczek, ja kupiłam słoiczek sardeli w Lidlu - 80 g )
- pęczek posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanych kaparów
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- szklanka białego, wytrawnego wina
- odrobina oregano
- rozmaryn ( jeśli nie mamy świeżych ziół, możemy użyć mieszanki ziół prowansalskich )
- ser parmezan ( do posypania )
- makaron typu penne ( 200 g )

Nastawiamy wodę na makaron, delikatnie solimy ( sardele i kapary są dość słone, więc uważajmy, żeby nie przesolić ) Makaron gotujemy al dente!!! Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy ząbki czosnku i anchois. Krótko smażymy, dodajemy kapary, pietruszkę, wlewamy wino. Zmniejszamy ogień, delikatnie mieszamy i dusimy ( ok. 10-15 min bez przykrywania ) Sardele się "rozlecą" tworząc sos, całość zredukuje się do ok.1/4 szklanki płynu. Na pięć minut przed końcem duszenia dodajemy szczyptę oregano, gałązkę rozmarynu. Odcedzamy makaron, następnie wrzucamy go na patelnię, mieszamy i dosłownie minutkę jeszcze dusimy, żeby makaron pochłonął sos. Jeśli za bardzo odparujemy wino i danie okaże się za "suche" możemy podlać go dwiema łyżkami wody spod makaronu lub oliwą. Na talerzu posypujemy makaron parmezanem i gotowe, możemy jeść.  Smacznego :-))))



mniam, mniam, mniam :-)