29.08.2013

Pietruszkowe Pesto :-)

Pesto z pietruszki to pyszna, potężna dawka witaminy C.I chyba wolę je od tego klasycznego z bazylii :-)
Aby je przyrządzić potrzebujemy:
- natka pietruszki(dwie duże wiązki)
- orzechy włoskie(garść)
- czosnek(2 ząbki)
- sok z cytryny(z połowy niedużej)
- ser typu parmezan(ok.2 łyżek)
- sól, pieprz (do smaku)
- oliwa z oliwek
Wszystko to blendujemy na gładką masę i gotowe.Oczywiście proporcje można zmieniać wedle gustu, pamiętajmy jednak, aby nuta pietruszki dominowała.Pesto można używać zamiast masła (to mój ulubiony wariant), na przystawkę-z grzanką,  pieczonym indykiem, lub wędzonym łososiem, albo klasycznie jako danie główne z makaronem.Możemy też zapakować je do słoiczków i obdarować znajomych :-) Pyszności!