17.05.2013

Tricolori (pasta tricolori)

Uwielbiam kuchnię włoską  za jej różnorodność i walory smakowe :-)
Makaron tricolori to moje ulubione danie z cyklu: łatwe, szybkie i smaczne.
Idealne na upalne dni, gdy nie mamy ochoty na długie stanie przy garach.
Potrzebujemy
-makaron typu kokardki (farfalle) lub pióra (penne) lub muszelki
-2 puszki tuńczyka w kawałkach (w sosie własnym lub w oleju)
-ok.0,5kg pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory
-2 opakowania mini mozzarelli lub 2 duże kulki
-świeża bazylia, sól, pieprz, oliwa z oliwek
Nastawiamy wodę na makaron, w międzyczasie odsączamy tuńczyka, małe pomidorki kroimy na pół,
duże w kostkę, w taki sam sposób kroimy mozzarellę, liście bazylii siekamy...




Wszystkie składniki łączymy ze sobą i delikatnie mieszamy.Makaron gotujemy al dente (na 3 osoby gotuję 300g makaronu), odcedzamy i jeszcze ciepły wsypujemy do pozostałych składników, mieszamy....


Solimy i pieprzymy do smaku, polewamy oliwą z oliwek i gotowe.Smacznego :-)
                                                                                                                         Ania